Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Sted
Højbjerg Bibliotek
Oddervej 74
8270 Højbjerg
Arrangører
Målgruppe
For voksne
Bestil billet(ter)
Tendenser og Debat

Teleskopet - vores øje til universet

22.10.24
Livestreaming af naturvidenskabelige foredrag fra Aarhus Universitet

Menneskets syn på universet blev ændret for altid, da den italienske fysiker og astronom Galileo Galilei for godt 400 år siden rettede en primitiv kikkert mod nattehimlen. For han så detaljer på himlen, som intet øje før havde set. Siden da har udviklingen af astronomiske teleskoper til stadighed flyttet grænsen for vores erkendelse af universet.

Teleskoperne giver os ikke bare flotte billeder. Ved at analysere det lys som forskellige teleskoper indfanger kan vi også få viden om bl.a. big bang og universets udvidelse, om galaksers rotation, om stjerners grundstofindhold, temperatur og opbygning – og om de har exoplaneter omkring sig.

Hør videnskabshistoriker Hans Buhl og astrofysiker Hans Kjeldsen fortælle om kikkertens udvikling, og hvordan den virker. De giver også eksempler på nogle af de fascinerende objekter og fænomener i universet, som vi kan se takket være vor tids avancerede teleskoper, både jordbaserede kæmpeteleskoper og James Webb-rumteleskopet.

I foredraget får du altså ikke kun historien om kikkerten men også fortællingen om hvordan den har hjulpet os til vores nuværende forståelse af universet.

Hans Kjeldsen har gennem snart en menneskealder forsket og undervist i astrofysik. Omdrejningspunktet for hans forskning er undersøgelser af stjerner og exoplaneter – altså planeter der kredser om andre stjerner end Solen – ved brug af data fra både rumteleskoper og jordbaserede teleskoper.
Hans Kjeldsen har været med til at gøre mange af de enestående nye opdagelser om exoplaneter som de senere år har revolutioneret forståelsen af universets mangfoldighed af verdener og muligheden for at der kan være liv andre steder end på Jorden. Resultaterne er ikke mindst opnået gennem et tæt samarbejde mellem NASA og astronomer ved Aarhus Universitet om at analysere og behandle videnskabelige data fra bl.a. NASA rumteleskoperne Kepler og TESS, et samarbejde som Hans Kjeldsen har været en drivkraft bag.
Hans Kjeldsen er leder af Aarhus Universitets nye tematiske rumcenter, Aarhus Space Center (SpaCe), leder af Det Nationale Instrumentcenter for Dansk Astrofysik (IDA) og desuden medlem af styregruppen bag Stellar Oscillations Network Group (SONG). Derudover er Hans Kjeldsen også faglig leder af projektet Fjernstyrede UndervisningsTeleskop (FUT) som gør det muligt for gymnasieelever i Danmark at studere nattehimlen i skoletiden fra et teleskop der er placeret i Australien.

Hans Buhl er museumsinspektør for videnskabshistorie på Steno Museet, som er en del af Science Museerne ved Aarhus Universitet. Han er cand.scient. med bifag i musikvidenskab og hovedfag i fysik samt en ph.d.-grad i teknologihistorie.
I årtier har Hans Buhl studeret og formidlet teknologiens og naturvidenskabens historie gennem foredrag, bøger, artikler og udstillinger. Han er blandt meget andet optaget af, hvordan de to fagområder påvirker hinanden. For eksempel hvordan opfindelsen af kikkerten har udvidet vores forståelse af universet. Eller hvordan opdagelsen af elektromagnetismen har muliggjort samfundets elektrificering.

Hans Buhl er en af hovedkræfterne bag Steno Museets udstilling 'Det nysgerrige menneske', hvor man bl.a. kan opleve et stykke af den 27 km lange LEP-accelerator fra CERN. Han er desuden ansvarlig for Steno Museets genstandssamlinger og Aarhus Universitets universitetshistoriske samling. Hans Buhl har været med til at skrive Ole Rømer Observatoriets historie, 'Ole Rømer-Observatoriet – forskning og folkeoplysning i 100 år' (Steno Museet Venner). Han har bl.a. også skrevet om kikkertens historie i bogen '50 Opfindelser – Højdepunkter i teknologien' (Aarhus Universitetsforlag).

Hans Buhl har stor formidlingserfaring. Bl.a. har han i over 20 år sammen med astrofysiker Hans Kjeldsen holdt sommerkurser om astronomi på først Silkeborg Højskole og nu Nordfyns Højskole.