Børnelitteraturen udvider!

Af Anonym (ikke efterprøvet)
28.08.18
Seminar 1. november 2018 på Dokk1. I forbindelse med ALBUS International Festival for Børnelitteratur 2018.

Er der plads til alle i børnelitteraturen, og hvor har børnelitteraturen hjemme?
I og omkring børnelitteraturen tematiseres migration, etnicitet og rejser, mens fortællingerne selv bevæger sig på tværs af medier og platforme.
Center for Børns Litteratur og Medier, Aarhus Universitet og ALBUS International Festival for Børnelitteratur, Aarhus inviterer til tværfagligt seminar for formidlere, forfattere, studerende, illustratorer, forskere og andre interesserede.
Oplægsholderne er dagsordensættende formidlere, forfattere, illustratorer og forskere fra ind- og udland.

Pris kr. 650, studerende kr. 100.
Tilmelding senest den 22. oktober via billet.aarhus.dk/aakb/Seminar eller på bbi@aarhus.dk og opgive EAN nummer, så sender vi en faktura.

Program

9:30-10:00 Ankomst og kaffe

10:00-10:10 Velkomst ved Anita Brask Rasmussen og Nina Christensen

10:10-10:55 Professor Philip Nel, Kansas State University
“Why Adults Refuse to Admit Racist Content in the Books They Love."

10:55-11:20 Hanna El Gourfti, Bibliotekscenter for integration, Det Kongelige Bibliotek
”Formidling af Børnelitteratur til alle: Verdensbiblioteket.dk”

11:20-11:40 Pause

11:40-12:15 Josef Yohannes, forfatter og tegneserieskaber
Om The Urban Legend https://www.theurbanlegendcomics.com/

12:15-13:00 Frokost

13:00-13:30 Anna Karlskov Skyggebjerg
”Form og indhold i børnelitteraturkritik”

13:30-14:20 Professor Anna Nordenstam, Göteborg Universitet
”Pippis arvtagere- om køn og identitet i svenske (feministiske) tegneserier”

14:20-14:40 Kaffe

14:40-15:10 Forfatter Mette Eike Neerlin i samtale med Anita Brask Rasmussen
Interview om forfatterskabet

15:10-15:40 Kamila Slocinska i samtale med Nina Christensen
Interview om illustratorskabet

15:40-16:00 Dagens overraskelse

Ret til ændringer forbeholdes

Om oplægsholderne

 
 
Philip Nel er professor i børnelitteratur ved Kansas State University og dagsordensættende international forsker. Philip Nel lægger vægt på at kombinere forskning, formidling og aktiv deltagelse i samfundsdebatter. Han vil tale med udgangspunkt i sin seneste bog Was the Cat in the Hat Black? (Oxford University Press 2017). 
Hanna El Gourfti har læst Informationsvidenskab og Kulturformidling og er uddannet bibliotekar. Til daglig arbejder hun med indkøb, katalogisering og formidling på Bibliotekscenter for integration, herunder projekter relateret til Verdensbiblioteket.dk. Tidligere har hun arbejdet for KVINFO, været aktiv i mentorprojekter hos Foreningen Nydansker, og har bl.a. bidraget til forskellige mangfoldigheds og kulturprojekter, som den årlige Salaam Shalom Festival, der er en endagsfestival i København.
Josef Tzegai Yohannes har rødder i Eritrea, men er født i Danmark og flyttede til Norge, da han var 9. Han har studeret statskundskab og menneskerettigheder, og har bl.a. arbejdet som lærer og er ambassadør for ”The Nelson Mandela Foundation” i Norge. Hans skabte serien om superhelten The Urban Legend i samarbejde med tegneren Steve Baker, og den er foreløbig oversat til engelsk, spansk, japansk og tigrinja (tales i Eritrea). Læs mere på www.theurbanlegendcomics.com
Anna Karlskov Skyggebjerg er lektor med speciale i børns fiktionslæsning ved Aarhus Universitet. Hun har bl.a. forsket i og skrevet om danske fantastiske fortællinger for børn, historiske romaner for børn og børnelitterære tekster i danske læremidler til danskfaget. Desuden har hun bl.a. siddet i juryen for Blixen-prisen og er anmelder af børnelitteratur ved Weekendavisen. Læs mere om Anna Karlskov Skyggebjerg.
Anna Nordenstam er professor i litteraturvidenskab ved Göteborgs Universitet. Hun forsker særligt i børnelitteraturhistorie, litteratur og køn, samt litteraturdidaktik. Hun er forfatter og medforfatter til en række udgivelser, bl.a. oversigtsværket Från om fabler till manga: Litteraturhistoria och didaktiska perspektiv på barn och ungdomslitteratur, og har senest skrevet artikler om bl.a. letlæsningsbøger og normkritiske billedbøger. Find mere information her.
Mette Eike Neerlin er forfatter til en række roste og romaner og billedbogstekster, herunder romanen Hest, hest, tiger, tiger (2015) og billedbogsteksterne Historien om Ib Madsen (2013) og Historien om Hardy (2017) Mette Eike Neerlin har gået på Forfatterskolen for børnelitteratur og for Hest, hest, tiger, tiger modtog hun i 2015 Skriverprisen og i 2016 Kulturministeriets forfatterpris for børne- og ungdomsbøger. Se mere her.
Kamila
Kamila Slocinska er uddannet på Danmarks Designskole og Glasgow School of Art, og har siden sin billedbogsdebut i 2011 illustreret over femten billedbøger og digitale fortællinger, bl.a. den prisbelønnede digitale fortælling Wuwu (2014, tekst af Merete Pryds Helle) og senest Tomat (2018, tekst af Mette Eike Neerlin). Hendes illustrationer er udkommet i hele verden, herunder Tyskland, Sverige, Norge og Kina. Læs og se mere på Dansk Forfatterforenings hjemmeside.