Overset forfatter: Forbudt af Hitler, elsket af italienerne, glemt af danskerne

Af Anonym (ikke efterprøvet)
17.02.20
Forfatteren Karin Michaëlis var kvindeforkæmper og bl.a. ophavskvinde til 'Den danske Pippi Langstrømpe'. I sin samtid var hun en kontroversiel og verdensberømt forfatter. I dag er hun nærmest gået i glemmebogen.

Tegning af 1800-talskvinde i stol med en bog.

En farverig historie 

Karin Michaëlis’ forfatterskab er ikke kendt af så mange danskere i dag, men det skal et teaterstykke, opsat af BaggårdTeatret, gøre op med. Michaëlis var nemlig en særdeles interessant personage med en farverig historie. Bl.a. måtte hun flygte til Amerika efter have udtalt sig kritisk over for nazismen og skjult jødiske flygtninge i sit hjem på Thurø. Af samme årsag blev hendes bøger også forbudt af Hitler. Netop denne del af hendes historie dykker teaterstykket ned i. Læs mere om forestillingen på teatrets hjemmeside.

 

Kvindefrigørelse og opgør med tabuer

Der er også god grund til at gå på opdagelse Michaëlis’ progressive bøger, der ofte udfordrede tidens tabuer. I sin samtid blev mange af hendes udgivelser anset for kontroversielle, bl.a. fordi hun skrev om kvinders sexliv og lyster – noget, der ellers ikke blev skrevet så meget om i starten af 1900-tallet. Læs fx:

  • Syv søstre sad  hvor syv kvinder med meget forskellige liv, bestemt af deres psyke og sociale forhold, skildres fint og ærligt gennem brevvekslinger.
  • Kyllingesorger om Jonna, der lever et almindeligt liv i provinsen med sin mand og deres børn. På overfladen. For Jonna er ved at gå til grunde i en forbudt lidenskab.
  • Lillemor hvor vi møder Fru Bøggild, der er blevet forladt af sin mand og må nu klare sig alene med sine tre døtre. En roman om 1800-tallets samfund, hvor kvinder forventedes at gifte sig og lade manden bestemme over sig.

 

Bibi: Den danske Pippi Langstrømpe

Verden over har Michaëlis dog også gjort sig bemærket med sine børnebøger – i særdeleshed med bøgerne om Bibi. Disse har bl.a. en stor stjerne hos italienerne. Den fandenivoldske Bibi er af mange blevet beskrevet som den danske Pippi Langstrømpe, og nogle mener ligefrem, at Lindgrens Pippi er kraftigt inspireret af Bibi. Spørger man svenskerne, er dette nok nærmest helligbrøde at antyde, men lighederne er ikke desto mindre slående. Vurder selv – du finder bøgerne på listen herunder.

Oprindeligt skrevet af Anne, eReolen.

Materialer