Tegning af Anne Frank

75-året for Anne Franks død

Af Anonym (ikke efterprøvet)
01.04.20
Det er 75 år siden, at Anne Frank døde i koncentrationslejren Bergen-Belsen. Den specifikke dato for hendes død er ukendt, men anslås til at være februar-marts 1945. Anne Franks dagbog står stadig i dag som et stærk vidnesbyrd om hverdagen som jødisk flytning under 2. verdenskrig. Fordyb dig i Anne Franks tragiske skæbne i hendes dagbog, i dokumentarfilm og artikler.

Anne Franks historie

Den tyske pige Anne Frank (1929-1945) måtte under Anden Verdenskrig gå under jorden med sin jødiske familie. Efter lidt over to år blev skjulestedet afsløret af nazisterne. Beboerne blev sendt til forskellige koncentrationslejre, og kun Annes fader, Otto Frank, overlevede.  

Mens Anne levede i skjul, skrev hun dagbog, som efter hendes død blev udgivet og siden er solgt i over 31 millioner eksemplarer. 

I temaartiklen "Anne Franks dagbog" på Faktalink kan du læse meget mere om Anne Franks liv, tilblivelsen af dagbogen og den betydning, den stadig har.

Læs den fulde artikel på Faktalink

Læs eller lyt "Anne Franks Dagbog"

Anne Frank kaldte sin dagbog for Kitty. På første side skriver hun om sit håb for dagbogen: "Jeg håber, jeg vil kunne betro alting til dig; det har jeg aldrig før kunnet gøre til nogen, og jeg håber, at du bliver mig en god støtte."

Levende billeder: "Anne Franks rejse"

Dokumentarfilmen "Anne Franks rejse" fortæller i en sjælden afdæmpet, men samtidig effektiv stil historien om Anne Franks korte liv. Filmen opsøger de steder, Anne Frank levede: Frankfurt am Main, Amsterdam, Auschwitz og Bergen Belsen, hvor hun døde af sorg og udmattelse i 1945. Bytrafikken glider nu travlt forbi de huse, hun boede i, og landskabet er groet henover gerningsstederne for den systematiske udryddelse af den jødiske befolkningsgruppe, som Anne Frank tilhørte. På lydsiden fortæller Jesper Christensen Anne Franks historie, og en pige på hendes alder læser uddrag af den verdensberømte dagbog.

Se filmen ”Anne Franks rejse” på Filmstriben (kan ses på biblioteket, når vi åbner igen)

Oprindeligt skrevet af lineh, Aalborg Bibliotekerne.

Materialer