Collage af royale billeder formet som et M

Dronning Margrethes liv fortalt af de bedste skribenter

Af Anonym (ikke efterprøvet)
01.04.20
Den 16. april fylder dronning Margrethe 80 år. Her er nogle af de bedst anmeldte biografier om hende.

40 år på tronen

Litteraturredaktør på Berlingske Tidende og forfatter Jens Andersen er en af Danmarks allerbedste biografi-skribenter. I 40 år på tronen trækker han de lange linjer i dronningens virke. Om hendes forhold til feminismen, til indvandringen, til kunst og om hvordan hun ikke selv syntes, at hun bakkede nok om hendes mand, da han kom til Danmark. Jens Andersen har interviewet dronningen flere gange, og har haft adgang til alle hendes nytårstaler. Hendes første taler med hendes egne ord ’måske var lidt lirum-larum-katten-gør æg’, men hun forsøgte at få mere substans i dem,’så voksne mennesker også gad høre på dem’.
'40 år på tronen' findes på eReolen både som  e-bog og som  lydbog. Lydbogen er en ’blå’ titel, dvs. at den ikke indgår i din månedlige kvote.

De dybeste rødder

’Så møder vi dem med vores små dumsmarte bemærkninger’ – vel nok en af dronningens allermest berømte passager i sine nytårstaler. Det var hendes kritik af nogle danskeres holdning til indvandrere i 1984. Den opfattelse er blødt op i denne samtalebog med journalist Thomas Larsen, hvor hun fortæller historiens betydning for danskerne og Danmark. ’Man må gerne beholde sine rødder, men man skal sørge for, at jorden er frisk,’ siger hun. Biografien rammer dermed ind i den aktuelle debat om danskhed. Ligesom bogen vakte opsigt, da den udkom, fordi dronningen balancerede på kanten af at udtale sig politisk, da hun bakkede op om den danske krigsindsats i blandt andet Afghanistan.
'De dybeste rødder' findes som  e-bog på eReolen.

Dronning i Danmark

Var der en, der havde speciale i at føre samtaler med kongefamilien, så var det journalist Anne Wolden-Ræthinge, kaldet Ninka. Her har hun forvandlet en lang række interview med dronning Margrethe til nogle monologer, hvor dronningen blandt andet fortæller om sine barndomsminder fra Gråsten Slot, om forholdet til sine søstre, hvordan det er at være mor til to unge prinser og om sin kærlighed til at male og tegne. ’Vi adskilte os også på et andet punkt. Både Benedikte og Anne-Marie tegnede udmærket i skoleårene, men de holdt op, som de fleste jo gør. Men jeg er blevet ved, jeg bliver bare aldrig voksen i den retning,’ siger dronningen om sit forhold til kunst.
'Dronning i Danmark' findes som  e-bog på eReolen. Bogen er en ’blå’ titel, dvs. at den ikke indgår i din månedlige kvote.

Om man så må sige

’Når jeg sammenligner med, hvad mine kolleger udsættes for i udlandet, så synes jeg, vi bor to numre fra Paradiset!’ Det er et af de dronning Margrethe-citater, som journalist og forfatter Jens Andersen har samlet i denne bog. Læs hendes udsagn om emner som Christiania, gravhunde, laksko, seksuel frihed, sport, teknologi og vindmøller.
'Om man så må sige' findes som  e-bog på eReolen. Bogen er en såkaldt 'blå' titel, dvs. at den ikke indgår i din månedlige kvote.

Enegænger

’Stéphanie Surrugue har skrevet en royal biografi, der rager tårnhøjt op i litteraturen om vores nuværende kongehus’, skrev Berlingske Tidende om denne biografi om prinsgemal Henrik – og dermed også om dronning Margrethe. ’Han inviterede mig på frokost. Jeg havde aldrig før spist frokost med nogen på den måde – jeg var ude alene med en mand! Og ja, det var mit livs første date,’ siger dronningen for eksempel om de glade ungdomsdage i London i 1960erne.
'Enegænger' findes som  e-bog og som  lydbog på eReolen.

Under bjælken

Også journalist Jens Andersens anmelderroste portræt af kronprins Frederik kommer ind på dronning Margrethe. Da kronprinsen var barn, var hun en travl og fraværende mor, og med en far, der hyldede autoritære opdragelsesprincipper, var prinserne overladt til en reservemor. Som voksen besluttede Frederik, at hans børn skulle opdrages mere frit. Ligeledes valgte han også andre interesser end sine intellektuelle og kunstinteresserede forældre. Frederik var til Dizzy Mizz Lizzy og udfordrede sig selv fysisk som frømand og medlem af Siriuspatruljen.
'Under bjælken' findes som  e-bog på eReolen.

Flere royale bøger

Hvis du allerede har læst disse biografier om dronning Margrethe, er der flere på eReolen. Se en oversigt over romaner og biografier om kongefamilien.

Danmark synger for Dronningen

Åbn vinduet og syng en sang for dronning Margrethe klokken 12 den 16. april. Det er opfordringen fra en facebookgruppe, der kalder sig Danmark synger for Dronningen. Gruppen har over 12.000 medlemmer.
 

Kgl. begivenheder juni 1967

En kortfilm, hvor man ser dronning Margrethes og prins Henriks bryllupsgaver. Se filmen på Filmstriben.

Foto: Kim Refslund, DR ©

Oprindeligt skrevet af Helsingør Kommunes Biblioteker.

Materialer