Den kulturrejsende

Af Anonym (ikke efterprøvet)
05.07.22
Fordybelse, miljøer, historie - du er Den kulturrejsende.

En del af #barelæse, bibliotekernes fejring af sommerlæsning

Du vil have substans, særlighed, forfinelse. Du vil have en bog, der er som en dråbe Balsamico Tradizionale, en tatar på Les Fines Gueules eller en espresso af Daterra- og Desarellobønner brygget i 27 sekunder ved 93 grader.

Her er en række bud på en udsøgt oplevelse.

Matrix af Lauren Groff

Marie de France var en digter, der levede i det 12. århundredes England. Hendes liv er sagnomspundet, men vi ved meget lidt om hende. Romanen Matrix tager udgangspunkt i Marie de France, men digter en vidunderligt fantasifuld historie på baggrund af de sparsomme historiske fakta. Vi møder Marie da hun er 17 år og er blevet forvist fra hoffet af dronning Aliénor af Aquitaine. Marie er for viljestærk, for høj, for handlekraftig og lidt for vild med dronningen. Så hun ender i et trøstesløst kloster, hvor nonnerne er syge og forrådskammeret er så godt som tomt. 

Som klostrets priorinde tager Marie med stædig viljestyrke og sans for strategi fat på at vende klosterets skæbne. Det lykkes i sådan en grad, at lokalsamfund, kirke og krone efterhånden må betragte Maries kloster som en magtfaktor, der ikke bør undervurderes. Matrix er både en gribende skæbnefortælling, et sanseligt tidsportræt og en hypnotiserende hyldest til kvindelige fællesskaber. 

Byens spor af Lars Saabye Christensen

“En bredt anlagt familieroman” af en “gedigen norsk forfatter.” Det er ikke noget tilfælde, at man lyder som om man taler om en 7-retters med vinmenu, når man prøver at beskrive Byens spor. For historien om familien Kristoffersen, der bor i Oslo i 1950’erne, er en ægte helaftensforestilling med fuld forplejning. Det er en ægte Stor Roman.

Historiens indtil videre fire bind efterlader da også læseren mættet af indtryk. Af Oslos borgere, af familierelationer og frem for alt af byen og tiden. Det er måske en af de mest fuldkomne krøniker, der er udkommet i det nye årtusinde. Og så er den bare en fryd at synke ned i, til man ikke kan skelne sin læsestol fra en bænk i Marienlystparken.

Dobbeltportræt af Agneta Pleijel

I London anno 1969 mødes to gigantiske kunstnere for første gang. På forunderlig vis skal den 83-årige østrigske maler Oskar Kokoschka lave et portræt af den 79-årige forfatter Agatha Christie. Men Oskar vil ikke male før han ved, hvem Agatha er. Og Agatha vil ikke fortælle hvem hun er, før Oskar har givet hende noget af sig selv.

At det rent faktisk er sket, er ufatteligt. Derfor er det betagende og fascinerende at læse Agneta Pleijels dokumentarroman om de to kunstnere, der begge er født i det 19. århundrede, men som mødes i en by, hvor The Beatles en dag holder koncert på en tagtop. Ligesom to mennesker mødes, mødes også to tider. Og to lande, og to kunstarter, og to verdener, der til sidst bliver til en.

Frihedens ild af Wolfram Eilenberger

Frihedens ild er en vedkommende og rørende biografi, en øjenåbnende fortælling om et kriseramt Europa og et skarpt portræt af nogle af det 20. århundredes store, filosofiske strømninger - på én gang. Bogen følger Simone de Beauvoir, Ayn Rand, Simone Weil og Hannah Arendt fra 1933 til 1943. Og fortællingen fletter de fire filosoffers utroligt forskellige skæbner, livssyn og filosofier ind og ud mellem hinanden, så det ofte føles som at læse en roman med et velturneret plot. Det handler om frihed, kærlighed, drømme - ja, om liv og død, simpelthen. 

Frihedens ild indledes med citater af både Johann Wolfgang von Goethe og Billie Eilish. Så er tonen ligesom lagt: Store tanker og følelser henvendt til et bredt og mangfoldigt publikum.

Rammer Den kulturrejsende forbi din læsesmag?

Har du mere brug for hyggelæsning eller leder du efter litteraturens finurlige, skjulte perler? Så genbesøg de mange andre sommerlæsertyper her.

Mere til Den kulturrejsende: