Valgflæsk og falske nyheder – 6 gode råd

Af Anonym (ikke efterprøvet)
26.10.22
Der er valgkamp, og det er nemt at blive taget ved næsen. Få gode råd her til at undgå fake news

På sociale medier vil politikerne helst tale direkte til dig

Det er pressens opgave, at holde politikere ansvarlige for deres løfter og udtalelser, men i takt med internettet og særligt de sociale mediers udbredelse har politikerne mulighed for, at tale direkte til vælgerne gennem deres Twitter-, Facebook-, Instagram- eller TikTok-profil. På den måde kan politikere lettere slippe afsted med løfter og udtalelser, som aldrig var gået under et interview eller debatter med en kritisk presse. De senere år har vi set flere eksempler på, at politikere forsøger at styre udenom de kritiske spørgsmål ved at skabe deres egne medier. Det kan f.eks. være på hjemmesider, hvor politikerne selv skriver nyhedshistorier eller på de sociale medier, hvor politiske reklamer og opslag ligner nyheder fra etablerede medier. 

Falske eksperter

Det er ikke kun politikere, der udnytter internettets åbne platforme til politisk plat og fup. På de sociale medier ser man i stigende grad, at privatpersoner opfører sig som journalister og eksperter for at få deres egen dagsorden igennem. Når fx et Facebook-opslag med faktuel forkert information bliver delt bredt, bliver der altså hurtigt spredt løgn og misinformation. 

Alle kæmper om din opmærksomhed 

En anden hyppig kilde til misinformation er overskrifter fra nyhedshistorier, hvor virkeligheden er sat på spidsen. Selv de mest troværdige og hæderlige medier kæmper om at fange din opmærksomhed i den massive informationsstøm. Derfor tyer medier til opsigtsvækkende og vilde overskrifter, som nogle gange kan give en helt anden opfattelse af historien.

Fx bragte Berlinske Tidende tidligere på måneden en historie med overskriften ” Ud med ‘mor’ og ‘far’: Nu skal medarbejderne i København tale kønsneutralt.” Tjek.dk bemærkede, at overskriften fik både politikere og læsere til at fordømme Københavns kommune for at forbyde at sige ’mor og far’. Hvis de havde læst videre, kunne de læse, at historien i virkeligheden handler om en sproglig vejledning til medarbejde, hvor ordet ’forældre’ fremhæves som mere inkluderende end ’mor og far’. 

6 gode råd mod fake news

Kort sagt, er det nemt at blive vildledt og der rigeligt at holde øje med i nyhedsstrømmen, især op til et valg. 
Bibliotekerne gør det lidt nemmere, at navigere i nyhedsstrømmen med 6 gode råd:       

1.    TJEK AFSENDER PÅ NYHEDEN: Undersøg siden, dens link og nyhedens forfatter. Virker det hele troværdigt?
2.    LÆS VIDERE: Holder overskriften, når du læser hele artiklen? Understøtter den historien?
3.    ER DET EN JOKE?: Er artiklen seriøs, eller er den ment for sjov? Tjek om kilden laver satire.
4.    TJEK DATO: Er nyheden aktuel? Hvis ikke, kan det gøre den irrelevant eller ligefrem vildledende.
5.    FORDOMSFULD?: Overvej om dine egne overbevisninger påvirker din dømmekraft.
6.    SPØRG EKSPERTEN: Besøg biblioteksvagten.dk, hvor der er folk klar til at hjælpe dig, eller kom ind på biblioteket.

Vil du vide mere om fake news?

På biblioteket har vi flere bøger om fake news og misinformation. Du kan også besøge flere medier og websider, der alle gør en indsats for at bekæmpe fake news. Se bl.a. de her:

Få Fake News Forklaret
Bibliotekernes egen guide til at forstå fake news og undgå misinformation

Tjekdet
Politisk uafhængigt faktatjekmedie, der faktatjekker, korrigerer og nuancerer påstande i den offentlige debat og presse. 

Fake News og påvirkningskampanger
Folketingets guide til at undgå misinformation under valgkampen

Lea Korsgaard: ’Den der Råber Lyver’ 
Kort video, hvor Zetlands chefredaktør, Lea Korsgaard, forklarer hvordan fake news skader den offentlige samtale. Et opråb til den kritiske mediebruger.

Verdens Bedste Nyheder
Uafhængigt medie, der laver konstruktiv journalistik og kampagner om fremskridt og løsninger på verdens udfordringer.

Fake News Lab
Undervisningsmateriale i digital dannelse og oplæg med videnspersoner, der forklarer mekanismerne bag mis- og desinformation. 

Faktalinks artikel om Fake News
Uddybende artikel om fænomenet fake news, hvor du kan læse om de falske nyheders historie og hvor hvordan de bruges som et politisk våben.

På biblioteket kan du finde alverdens bøger, der går i dybden med de politiske temaer, som har betydning for hvor, du ender med at sætte dit kryds. Tøv ikke med at komme forbi og spørge efter bøger, artikler eller film, der kan gøre dig klogere på det, du går og er optaget af.

Materialer