OpfinderHarald vandt prisen for Bedste Hack på Maker Faire
Harald Tokvam Eriksen taster sin kode på det hjemmelavede tastatur, presser sin finger mod fingeraftrykslæseren og siger derefter ”Rød grød med fløde”. Et lille kamera klapper op, og han kigger koncentreret på det lille modul, som er omgivet af lysdioder, der lyser grønt, da hans ansigt bliver genkendt. En lille æske åbnes, og det er hermed demonstreret, hvordan hans hjemmelavede 3-faktor godkendelsesmaskine fungerer ved hjælp af fingeraftrykslæser, stemmegenkendelse og ansigtsgenkendelse.
Opfindelsen er en af flere, som Harald Tokvam Eriksen, også kaldet OpfinderHarald har taget med til årets Maker Faire på Dokk1. Det var dog en anden opfindelse, der sikrede ham prisen for Bedste Hack 2023, nemlig drejeskivetelefonen, som kan bruges som mobiltelefon ved hjælp af et lille digitalt modul, der er koblet til den.
Selvlært hobby-opfinder
Harald Tokvam Eriksen er selvlært hobby-opfinder, og er med på Maker Faire for anden gang. Hans mål med opfindelserne er bl.a. at vise, hvor let og billigt man selv kan bygge enheder, der bruger avanceret teknologi, som stemme- og ansigtsgenkendelse, og som kan udføre avancerede opgaver som f.eks. at hacke et wifi-netværk. Han fortæller:
”Jeg tænkte, at jeg ville lave en god demonstration af, hvordan man kan hacke et wifi-netværk. Og så lavede jeg den her lille dims, som består af komponenter for 50-60 kroner. Det er et ret effektivt hackerværktøj, og jeg lavede den for at vise folk, hvor meget man kan gøre på en nem og billig måde. Så det er for at lære folk, hvordan man hacker,” siger Harald om baggrunden for den lille opfindelse, som han har fundet ud af at lave ved hjælp af andres erfaringer.
Hans vigtigste værktøj er internettet, og det er her, han finder den viden og de komponenter, der skal bruges til opfindelsen. Ifølge Harald er det hverken dyrt eller særlig svært at komme i gang som opfinder: ”Der er nogen, der har gjort det før mig, så jeg går bare ind og køber den enhed, jeg skal bruge. Og så går jeg på nettet for at finde den kode, jeg skal bruge. Så lægger jeg koden på, og derefter skal jeg justere lidt for at få det til at fungere. Det er billigt, og ansigtsgenkendelse koster kun cirka 100 kroner,” siger han og peger på robotten ”Yoga Allan”, der kan styres ved hjælp af ansigtsgenkendelse.
Prøv dig frem og lær af dine fejl
Harald Tokvam Eriksen prioriterer, at man kan se de enkelte komponenter i hans opfindelser og gør ikke noget ud af at pakke ledningerne væk. Det handler ikke om design, men om at tingene skal virke, understreger han og tilføjer, at han stadig oftest har en legende tilgang til opfindelserne:
”De fleste af mine opfindelser starter med, at jeg får en sjov idé. Det er som regel ikke, fordi jeg laver noget med et praktisk formål. Det skulle da lige være min automatiske pille-dispenser eller mit stemmestyrede lys, som jeg bruger herhjemme.” Han håber, at han på årets Maker Faire har inspireret andre til at eksperimentere med elektronik og kodning. Hans bedst råd til andre, der har en opfinder i maven er:
”Prøv dig frem. Lad være med at starte med noget, der er for kompliceret. Prøv at finde nogle problemer ude i verden som du vil løse. Sørg for at finde ressourcer på nettet, og find nogle folk, der har lavet det før dig. Tag deres kode og lær af dem. Stjæl med arme og ben! Når man har øvet sig lidt, kan man begynde at lave sine egne opfindelser. Man skal ikke være ked af at fejle – det er bare en del af processen.”
Fakta:
Maker Faire fandt sted i weekenden d. 29.-30. april på Dokk1. Maker Faire er et familievenligt event for videbegærlige i alle aldre, hvor vi bygger, sysler og leger med nye teknologier og materialer.
Bæredygtighedsprisen gik til Faster Badasters ”Slagt en sofa”. Sammen med besøgende på Maker Faire omdannede hun en aflagt lædersofa til smukke anvendelige objekter (punge, nøgleringe) @fasterbadaster
Prisen for Bedste stand gik til det københavnske hackerspace Labitat, der viste gæsterne hvordan man kan bryde både gammeldags låse og nøglekort.