LGBTQ+personer lever med had i Danmark

07.06.23
I denne uge blev en mand dømt for trusler mod LGBTQ+caféen Sappho i Aarhus. Had blomstrer i dag især på nettet. Bliv klogere her

Hadforbrydelser og frygt er stadig hverdag for mange queerpersoner. Tirsdag i denne uge blev en 18-årig mand idømt 40 dages betinget fængsel for trusler mod den aarhusianske LGBTQ+café Sappho og for at bære et ulovligt våben.

I en gruppechat på det krypterede medie Telegram havde manden bedt om råd til at lave en molotovcocktail og delt billeder af caféen og regnbueflag. Gruppechatten er forbundet til den nynazistiske gruppe Den Nordiske Modstandsbevægelse.

Truslerne har rystet LGBTQ+miljøet i Aarhus især, hvor mange i denne uge mødte op ved caféen Sappho for at vise deres støtte og for at markere, at de som queerpersoner vil have ret til – simpelthen – at eksistere. Det skriver blandt andre TV2 Østjylland, der også bringer et videoklip af demonstrationerne ved Sappho, se her.

Du kan også læse mere om hadforbrydelser på bibliotekernes online medie Faktalink her.

Kan jeg holde min kæreste i hånden uden at få bank?

Planlagte hadforbrydelser som den mod Sappho i Aarhus er voldsomme – ikke bare for de queerpersoner, der potentielt kunne have været ramt i caféen, men for alle queerpersoner i Danmark. Viden om vold og trusler lagrer sig og skaber en grundlæggende frygt. Men de fleste LGBTQ+personer har også selv oplevet had i en eller anden grad.

Nogle gange er det måske en homofobisk joke, nogle gange er det skældsord og tilråb på gaden, og nogle gange er det voldelige overfald. Også i Danmark. Også i dag.

På ét år samlede bevægelsen Lev og Lad Leve 1.000 eksempler på, hvordan had mod LGBTQ+personer opleves i Danmark. En række af eksemplerne er sammen med personlige portrætter og politiske anbefalinger samlet i bogen "#stophadetnu", der kan læses online.

Du kan også bestille og læse "#stophadetnu" som fysisk bog via bibliotek.dk.

Hvad laver din teenager på nettet?

Radikaliseringen af unge foregår i dag primært på nettet, og en del af disse – som den dømte 18-årige, der truede med molotovcocktails mod caféen Sappho – samles om højreekstremisme og had mod LGBTQ+personer eller kvinder.

I begyndelsen af 2022 blev en anden ung mand, der var aktiv på ekstremistiske fora på nettet, ved retten i Aalborg dømt for at planlægge vold. Dengang var der tale om planlægningen af en række skoleskyderier, og manden beskrev sig selv som såkaldt "incel", der betyder, at man lever i ufrivilligt cølibat. "Incels" bruges af de unge mænd selv og betegner mænd, der mener, der er blevet frarøvet deres ret til sex og en partner. Og det leder til et stort had mod kvinder.

Læs mere om incels og sagen fra Aalborg hos Cybernauterne, der forsker og rådgiver i blandt andet sikkerhed på nettet og ekstremistiske online bevægelser. 

Maia Kahlke Loretnzen har skrevet artiklen, vi linker til, og hun har også skrevet efterord til bogen "Mænd som hader kvinder" om incel-kulturen. Hun er desuden medforfatter til bogen "Kan trold tæmmes? Trolling og debatkultur i den digitale tidsalder", du finder her i artiklen.

Vi anbefaler især disse to bøger, hvis du vil blive klogere på internettets mørkeste kroge.
Et mørke, der – som sagen fra Aarhus viser – desværre finder vej til virkeligheden og skaber reel frygt. Især i forbindelse med konkrete trusler og overfald, men også i det små i hverdagen. Lige her i Danmark.

Artiklen er oprindeligt udgivet af Kirstine Dalsgaard Larsen fra Herlev Bibliotek

Materialer