Debatter og samtalearrangementer
Den offentlige samtale er i høj grad flyttet online. Og selvom det principielt giver flere mulighed for at ytre sig, udfordrer det også demokratiet af en række grunde – bl.a. ekkokamre og filterbobler, lynhurtig spredning af mis- og desinformation og algoritmer, der prioriterer heftige reaktioner. Den hårde tone alene afholder mange fra at deltage.
Hvis vi vil styrke demokratiet, er det vigtigt, at vi også mødes ansigt til ansigt for at lære af hinanden, forstå hinanden og udveksle erfaringer. Vi er meget inspirerede af Frirummet og deres slogan ”Et Danmark, der taler sammen, hænger sammen”. Ligesom Brobyggerne understreger de vigtigheden af ’uenighedskompetence’ – at vi som samfund kan rumme uenighed og fastholde samtalen på tværs af forskelligheder.
Der er allerede lang tradition for, at biblioteker lægger hus til debatarrangementer, men i mindre grad for, at de selv tilrettelægger dem – selv fastsætter emnerne, vælger og inviterer deltagerne og udfylder rollen som vært/moderator. Det har vi forsøgt os med de seneste år, hvor vi bl.a. har:
- skruet op for antallet af debat- og samtalearrangementer – også dem, vi selv arrangerer og modererer
- afprøvet nye formater og partnerskaber
- undersøgt, hvordan vi i højere grad kan inddrage publikum og gøre dem til deltagere
Vi har afholdt alt fra store, politiske debatter til små, intime samtaler – for eksempel:
- Det Kommunalpolitiske Talkshow
- Samtale med en syrienskæmper
- En række debatter om aktuelle tendenser i musiklivet
- Ping pong med din politiker – for FGU-elever
- Miniborgersamling om klima og trafik
Samtidig har vi – sammen med DMJX og lokale medier – udviklet og drevet projektet ”Hyperlokal, demokratisk debat og samtale”. Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsens udviklingspulje for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre og blev afsluttet i efteråret 2023. Læs mere om projektet her.
Demokratiskole - en stemme i klimadebatten. Foto: Tobias Nicolai
#MetalToo - er metalmusikken mest for hvide mænd?