Litteratur og astrologi: Jomfruen

24.08.24
Litteratur og astrologi mødes i konceptet AstroLit, som er skabt af fem dygtige studerende fra Litteraturhistorie på Aarhus Universitet.

Der findes mange måder at tilgå astrologien og sit stjernetegn på; nogle synes det er helt vildt spændende, andre synes, det kan føles lidt som at blive sat i bås. Lige meget hvor du er på spektret, har vi forsøgt at udvælge litteratur, der spænder bredt i forhold til dit stjernetegn og dets egenskaber.

Med AstroLit håber vi, at du gennem de udvalgte historier, vil lære mere om dig selv eller nogle du kender - og måske endda finde din nye yndlingsbog. Du kan altid finde ny inspiration på vores Instagram @astro_litt

JOMFRUEN: 24. AUGUST- 23. SEPTEMBER

Hvem er Jomfruen?

Jomfruen er et meget dynamisk væsen. Den er indadvendt, og har som jordtegn fødderne solidt plantet i jorden. Jomfruen er meget praktisk, perfektionistisk og elsker rutiner. Alt har sin plads og det står snorlige.

For Jomfruen er kaos et totalt no-go, og den har et stærkt behov for ro og orden. Dette kan både komme til udtryk i form af en indre ro eller rene omgivelser. Jomfruen er god til at kommunikere klart og tydeligt grundet sit analytiske intellekt.

Jomfruen elsker at forstå, hvorfor ting gør, som de gør, og selve processen bag noget. Dette gør også, at Jomfruen er ret god til alting, så hvis du mangler en til at samle dit IKEA-skab - ring til en Jomfru.

Jomfruen som læser

Jomfruen er med sin analytiske og pragmatiske natur svær at stimulere. Derfor skal de bøger, de læser, ikke bare være intellektuelt udfordrende, men også interessante nok til at være værd at bruge deres dyrebare tid på.

AstroLit anbefaler

Vi udvælger bøger ud fra tre forskellige kriterier:

  1. Forfatterens stjernetegn
  2. Karakterer fra bogens stjernetegn
  3. Om bogen har vibes, vi mener et stjernetegn ville kunne lide

Født til det her af Alice Oseman

Jimmy Kaga-Ricci skylder The Ark alt. Han er en tredjedel af bandet – og at spille musik med sine venner er det, han altid har drømt om. Men virkeligheden som popstjerne lever ikke op til hans drømme.

Jimmy er født i Jomfruens tegn, og er af natur meget indadvendt. Grundet sin berømmelse har han udviklet angst og paranoia, hvilket påvirker ham meget, idet han har svært ved at opnå en indre ro. Han er som Jomfru god til alt - også til at være kendt, selvom han ikke er glad for alt opmærksomheden. Især er han god til at få fansene til at føle sig inkluderede og anerkendte. Født til det her er en smuk fortælling om fankultur, berømmelse, idoler og forholdet mellem fans og stjerner.

Caraval af Stephanie Garber

Velkommen til Caraval - den årlige, ugelange forestilling, hvor publikum spiller med i en dødsensfarlig leg for at finde ud af, hvad der er virkelighed, og hvad der er fantasi. Scarlett Dragna har gennem hele sin barndom længtes efter at opleve Caraval – og nu har hun chancen! Men da hendes søster, Tella, forsvinder, bliver Scarletttvunget til at slå sig sammen den mystiske Julian i jagten på at finde sin søster, før Caravals onde Master gør det.

Scarlett er en rigtig Jomfru. Hun er ydmyg, kærlig og ser det bedste i andre. Hun er god til at løse gåder, men har også en tendens til at overanalysere selv de mindste ting.

Og så drukner jeg… af Ditte Wiese

Josephine er perfektionist. For hvis du ikke præsterer til perfektion, er du en taber! Hun har lagt en plan for sit liv. Hun har valgt en fornuftig uddannelse, den rigtige kæreste og den korrekte diæt. Men der er noget, der sitrer i hende. Det borer sig ind i hendes hjerne og larmer. Presset er så stort, at Josephine er ved at drukne. Hun kan slet ikke få luft, men hun tør ikke råbe om hjælp. For hvis ikke hun kan alting, er hun jo ingenting.

Josephine er et eksempel på Jomfurens perfektionst-gen, der har taget over. Hun er analyserende og sammenligner ofte sig selv med andre. Og så drukner jeg... gør op med perfekthedskulturen på en nærværende og ikke-belærende facon, der vil sætte Jomfruens mønstre i et nyt perspektiv.

Stormfulde højder af Emily Brontë

Stormfulde højder udspiller sig i 1800-tallets England i de øde, stormomsuste højdedrag i Yorkshire. Historien fortæller om den intense, næsten dæmoniske kærlighed mellem Catherine Earnshaw og hittebarnet Heathcliff, der vokser op sammen på gården Wuthering Heights. Stormfulde højder er en original, rå og vild slægtsroman om had, hævn og altfortærende lidenskab.

Jomfruen vil med deres følelsesmæssige dybde elske denne forpinte kærlighedshistorie om Heathcliff og Catherine, hvor den kan udforske de mørkere nuancer af menneskelige forhold.

Mordet i Orientekspressen af Agatha Christie

Den kendte detektiv Hercule Poirot får i sidste øjeblik en ledig plads i Istanbul-Calais-vognen på det berømte tog Orientekspressen. Da toget sidder fast i en snedrive i Jugoslavien, bliver en passager fundet myrdet, og med et totalt isoleret gerningssted kan morderen kun være blandt passagererne.

Poirot er som detektiv meget logisk tænkende, men alligevel innovativ, flittig og klog. Poirot er inderst inde en perfektionist, og drives af kold fakta grundet hans praktiske natur. Derudover er Poirot venlig og eksemplificerer den sympatiske natur, der er fælles for Jomfruer.

Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood

Trods Jomfruens tendens til at fokusere på detaljerne, betyder det ikke, at den er ligeglad med det større billede. Tjenerindens fortælling er historien om en kvinde fanget i et dystopisk samfund, frataget sin menneskelighed, fordi kvinder primært ses som ejendele. Hendes eneste formål i denne verden er at blive gravid, uanset om hun vil eller ej.

Atwoods skrivestil er både dybt detaljeorienteret og meget bevægende, perfekt til en skarpsindig Jomfru-læser, der leder efter et feministisk sci-fi-mesterværk.

Materialer