Skål og tillykke til Thomas, Mads og dansk film

Druk går sin sejrsgang på de store filmfestivaler men hvad er hemmeligheden bag Vinterbergs vinderchancer?

Så skete det igen. Thomas Vinterberg har vundet endnu en stor pris, denne gang den store britiske filmpris BAFTA for bedste udenlandske film. Listen over nomineringer og priser  til Thomas Vinterberg er lang, men siden Festen vandt juryens specialpris i Cannes i 1998 er dette nok et af de mest afgørende prisuddelingsår: To Oscar nomineringer er det blevet til og nu en BAFTA.

Vi kipper med flaget og løfter glasset højt for dette dejlige lyspunkt i dansk filmhistorie.

Dansk films gyldne instruktør

Vinterberg er selve personifiseringen af den gyldne dreng i nyere dansk filmhistorie. Den stærke debut med kortfilmen Drengen der gik baglæns slog temaet for hans værker an med centrale emner som tab og sorg. Hans karriere er alsidig fra drengerøvene i spillefilmsdebuten De største helte til det lange klaustrofobiske ubådsdrama Kursk. 

Dogmebrødre og kyskhedsløfter 

Vinterbergs film har både drama, dybde og dogme. Som instruktør tør han fortælle om de hjerteskærende tabuer og han er også risikovillig. Han har ofte skiftet spor og er gået nye veje. Som han gjorde da han og dogmebrødrene gjorde op med dansk film og aflagde et kysthedsløfte for at sætte filmene i centrum i stedet for specialeffekterne og intruktøren.

Læs mere om dogme, kyskhedsløfter og håndholdt kamera i Faktalinks god introduktion til dogmefilmene

Den gule eller den grønne tale?

Alle der har set Festen husker talen med den gule og den grønne tale. Vi holdt vejret sammen med gæsterne, da Ulrich Thomsen sagde ”Den grønne er et interessant valg. Det er en slags sandhedstale. Og jeg har valgt at kalde den ’Når far skulle i bad”.

Nu venter vi spændt på hvilken tale Vinterberg har med i inderlommen når de gyldne statuetter uddeles til årets Oscaruddeling d. 25. april.
Mens vi venter er der heldigvis tid nok til at nyde og låne Vinterbergs imponerende bagkatalog af film på biblioteket både på dvd, bluray og på Filmstriben. 

Fotokreditering: Henrik Ohsten

Først udgivet af Aalborg Bibliotekerne

Tags
Materialer