Årets film 2020
Druk
Præmissen i Thomas Vinterbergs film Druk tager udgangspunkt i den norske professor Finn Skårderuds' teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt i blodet. Tanken bag er, at alkohol i en tilpas mængde gør mennesket mere åbent og kreativt.
Den teori sætter de fire venner og gymnasielærere Martin, Tommy, Nikolaj og Peter sig for at afprøve.
Alle fire befinder sig i midtvejskrise. De køber alle fire et alkometer, så den halve promille kan holdes, mens de drikker vodka fra vandflaske. Vennerne må kun drikke i arbejdstiden. I begyndelsen går det fint, men langsomt udvikler det sig i retning af et usundt forbrug af de våde vare, og vi følger de heraf afledte konsekvenser. Mads Mikkelsen gør det som altid godt i rollen som Martin, og det er først og fremmest ham som bærer filmen. Det er en god film, som sætter fokus på den danske drukkultur.
Se trailer
The Farewell
Kinesisk-amerikansk drama instrueret af Lulu Wang. Familien Wang, der er spredte over Amerika, Japan og Kina, får besked om at familiens bedstemor kun har få måneder tilbage pga. kræft. De beslutter ikke at fortælle hende sandheden. Men rejser alle til Kina, under påskud af at deltage i et bryllup, for at tage afsked med hende. Det amerikansk barnebarn Billie, der er tæt knyttet til sin bedstemor, har svært ved at skjule løgnen.
Komikeren og rapperen Awkwafina, er fantastisk i rollen som Billie, der skal navigere mellem to kulturer, og respekterer familiens ønske, men samtidig også være tro over sig selv og sin elskede bedstemor.
Se trailer
JoJo Rabbit
JoJo Rabbit er en satire over Hitler og anden verdenskrig. Vi møder den 10 årige lidt kiksede og ensomme dreng Johannes Betzler, også kaldet JoJo Rabbit. Han er medlem af Hitlerjugend og opdraget med Nazistiske værdier. I det skjulte arbejder hans mor for modstandsbevægelsen, og hans far er deserteret fra hæren. Johannes har en fantasiven, som er Adolf Hitler. En ven som giver rigtig mange dårlige råd. JoJo bliver således skadet under en Hitlerjugendøvelse med håndgranater. En dag opdager JoJo, at hans mor har gemt en jødisk pige på deres loft, og hans verdenssyn bliver udfordret. JoJo Rabbit starter ud som en komedie, men ændrer tone og bliver mørkere i takt med at JoJos syn på Nazismen og fantasivennen Hitler langsom udfordres og i mødet med den jødiske pige.
Det er en film som har fået en lidt blandet modtagelse. Den er blevet kritiseret for at lave sjov med Hitler. Den er også kritiseret for at være to og ikke én film, fordi historien går fra satire/komedie til at blive mere alvorlig. En udvikling som dog giver god mening, fordi den afspejler den indre udvikling, som JoJo gennemgår.
Filmen er instrueret af Taika Waititi, som også spiller JoJos fiktive ven Hitler. Scarlett Johansson spiller JoJos mor, Roman Griffin Davis spiller JoJo og Sam Rockwell gør det fremragende som JoJos Hitlerjugend-instruktør. Filmen rummer sjove scener, men også stærke og bevægende momenter.
Se trailer
The King of Staten Island
Judd Apatow (The 40 Year Old Virgin, Knocked Up) har instrueret, og manuskriptet er bl.a. skrevet af komikeren Pete Davidson, der også spiller hovedrollen. Filmen er en semi-biografisk beskrivelse af Davidsons opvækst på Staten Island i New York. Davidson er især kendt for sin medvirken i Saturday Nigth Live.
Som 7-årig mistede Scott sin far, der var brandmand, og Scott sidder fast i livet. Midt i 20’erne bor han stadig hos sin mor, og bruger det mest af sit liv på at ryge sig skæv og hænge ud med vennerne. Da hans mor, for første gang får en kæreste, der også er brandmand, tvinger det Scott til at reflektere over sin egen situation og sin store sorg over farens bortgang.
Se trailer
Little Women
Den syvende filmatisering af Louisa May Alcotts roman fra 1868. Bearbejdet og instrueret af Greta Grewig (Lady Bird). Stærk fokus på kvinders muligheder og begrænsninger. Og hvor de mandlige biroller skal se smukke ud og støtte op om de stærke kvinder i deres udfordringer.
Grewig fortager spændende valg med sin version af historien, som kan retfærdiggøre behovet for endnu en filmatisering, og har især ladet sig inspirere af Alcotts egen historie, som forfatter og kvinde i 1800-tallet. Især Saoirse Ronan som Jo og Florence Pugh som Amy, gør filmen værd at se.
Se trailer
Tenet
”Prøv ikke at forstå. Føl det!” Denne replik fra filmen er et godt råd, hvis man giver sig i kast med Tenet. Det er en film, som er svær at forklare, den skal opleves.
I Tenet er hovedpersonen navnløs, har hukommelsestab og er en dræber. Han skal redde verden fra undergang og er bevæbnet med ét ord: Tenet. Hvor Chrisopher Nolans tidligere film Inception var en leg med rum og bevidsthedsniveauer, er Tenet en leg med tidsbegrebet. I filmen er der således almindelig tid, og tid som går baglæns.
Tenet er ikke en film for alle, men vil du udfordres, er den en af dette års absolut bedste film.
Se trailer
Til Sama
Dokumentarfilm om den syriske borgerkrig og almindelige menneskers hverdag midt i kaos og krig. Waad al-Kateab begyndte sin film som en dokumentation af den syriske borgerkrigs tidlige dage under det arabiske forår i 2011. Gennem 5 år følger vi Waad fra 20-årige studerende, til forelsket, gift og mor til datteren Sama midt i en borgerkrig, der opsluger Aleppo, hvor hun er bosiddende.
Sammen med sin mand, der er en af de få tilbageværende læger, står hun overfor den svære beslutning at flygte i sikkerhed eller bliver tilbage og forsøge at hjælpe de uskyldige ofre for krigen. Waads film bliver en kærlighedsbrev til Sama, og et forsøg på at forklare, hvorfor de bliver midt i denne zone af krig og død.
Se trailer
Uncut Gems
En film om en mand i midtvejskrise. Adam Sandler spiller hovedrollen som den jødiske diamanthandler Howard Ratner. Howards kone Dinah, spillet af Idina Menzel, vil skilles. Han har en elskerinde på sidelinjen, som flirter med en musiker og han skylder penge til højre og venstre, ikke mindst sin svoger, Arno spillet af Eric Bogosian. Arno har trods den familiære relation ingen skrupler i forhold til de metoder, han bruger for at indkræve sine penge. Howard prøver at skaffe penge ved at sælge diamanter til basketballstjernen Kevin Garnett, og ved at forsøge at indleverer en værdifuld sort opal fra Etiophien til auktion. Men alt går ikke som planlagt.
Uncut Gems er først og fremmest Adam Sandlers film, og hvor han normalt gør det i platte komedier, er det her en seriøs og velspillet rolle, som beviser at Sandler med sin lidt nervøse energi, er en god skuespiller, hvis han får chancen.
Se trailer
Undtagelsen
Jesper W. Nielsens filmatisering af Christian Jungersens Bestseller fra 2007. Filmen forsøger at får alle nuancer med fra bogen, måske en umulig opgave? Men en stærk psykologiske thriller om, hvor onde vi kan være mod hinanden, og hvor svært det kan være at se i øjnene.
De fire kvindelige hovedroller står stærkt og den arbejdspladsmobning vi er vidne til, er tåkrummende og ubehagelig at se på. God film – men bogen er stadig bedre.
Se trailer
Vores mand i Amerika
En biografisk film om den danske ambassadør i USA, under og efter Anden verdenskrig - Henrik Kauffmann. Kauffmann nægtede som ambassadør at følge den danske regerings ordre og forhandlede selv med amerikanerne, om bl.a. en flybase på Grønland. Kauffmanns historie og hans betydning for Danmarks position efter krigen er ikke så kendt.
Christina Rosendahl er som instruktør fascineret af Kauffmann og hustruen Charlotte. Filmen følger Kauffmann i Washington og de valg der bliver truffet. Men er også historien om Kauffmann-parrets ægteskab og deres trekantsdrama med Charlottes søster. Christina Rosendahl bygger historien på Bo Lidegaards bøger I Kongens navn og Uden mandat. Ulrik Thomsen og Denise Gough gør det begge godt i deres roller som Kauffmann parret.
Er du historieinteresseret, er det en film du bør se.
Se trailer