Bæredygtige bøger til dig der vil leve mere klimavenligt

Vi har netop hørt konklusionerne fra FN’s klimapanel, og de føles som lidt af en mavepuster. En vej at gå er, at se på hvad vi selv kan gøre. Der er mange bøger til inspiration hvis du vil leve mere klimavenligt. Du kan blive selvforsynende, spise plantebaseret, tage bevidste valg omkring hudpleje, rengøringsmidler og minimere dit affald.

Selvforsynende

Hvis du overvejer at blive mere selvforsynende er der kommet et par nyere bøger du kan lade dig inspirere af: ” Fra græsplæne til grøntsagsmark : forstadsfarmerens guide til en bæredygtig baghave : selvforsyning, biodiversitet, grøn omstilling, lugefri, giftfri, gravefri” af Lene Skrumsager Møller hvis begejstring og overbevisning er smittende. Bogen ”Gendyrk: flere porrer til folket” af Pernille Ingerslev tager hul på emnet at gendyrke for eksempel den porretop vi normalt smider ud eller at så frø og kerner fra de grønsager, du får i hænderne til daglig, det lyder som et sjovt projekt hvor du indimellem kan blive overrasket over resultatet.Hvis du overvejer at blive mere selvforsynende er der kommet et par nyere bøger du kan lade dig inspirere af: ” Fra græsplæne til grøntsagsmark : forstadsfarmerens guide til en bæredygtig baghave : selvforsyning, biodiversitet, grøn omstilling, lugefri, giftfri, gravefri” af Lene Skrumsager Møller hvis begejstring og overbevisning er smittende. Bogen ”Gendyrk: flere porrer til folket” af Pernille Ingerslev tager hul på emnet at gendyrke for eksempel den porretop vi normalt smider ud eller at så frø og kerner fra de grønsager, du får i hænderne til daglig, det lyder som et sjovt projekt hvor du indimellem kan blive overrasket over resultatet.

Bæredygtige valg

Bachelor i miljøbiologi Julie Juanita Larsens ”Bæredygtig kost” guider os til fornuftige valg, når vi forbruger. Overvejelserne underbygges med fakta og tabeller, og der er sæsonoversigter over madvarer, statistikker over fordeling af madspild, samt enkle råd. De bæredygtige valg går længere i Calina Leonhardts ”Bæredygtig livsstil”, og hun dykker ofte helt ned i detaljerne; f.eks. tilskynder hun til at tage madpakke og eget service med i tasken i stedet for at bruge take away og engangsservice.

Et eksempel på gør-det-selv-trenden er bloggeren Cecilie Blaksteds ”Naturlig cleaning”, der giver opskrifter på, hvordan man kan lave sine egne rengøringsmidler af naturlige råvarer. Blaksted har også skrevet bogen ”Naturlig beauty” med opskrifter på bæredygtig hudpleje.

Maden

Madlavningsbøgerne bevæger sig i retning af det vegetariske. Gode bud på kogebøger er ”Klimamad: lav mad, som er god for dig, din tegnebog og planeten” af Hanna Olvenmark, ”Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer og postejer” af Kirsten Skaarup, som har lavet vegetarkogebøger i en menneskealder, ”Vegetarisk curry” med indisk/bengalsk mad af den svenske restauratør Nahid Hassan og i "Plantebaseret fars" slår idehistoriker og madblogger Sofie Bild fast, at livet som veganer ikke betyder farvel til solid hyggemad. 

At være klimabevidst

Klimaguiden omhandler, hvad du selv kan stille op i forbindelse med klimaudfordringen. Endelig er det også værd at nævne Tobias Laus ”Affald og fantasi”, som på store og små måder viser, hvordan affald kan genanvendes enormt fantasifuldt. Det er en seriøs bog, men den er samtidig meget lunt skrevet; på forsiden gør han f.eks. opmærksom på, at bogen er kompostérbar og derfor ikke bør glemmes i haven…!

Photo by Markus Spiske on Unsplash