Tre cyklister på en strand

Danmark rundt i litteraturen

Af Anonym (ikke efterprøvet)
09.06.20
En sommer i Danmark kan byde på forskelligartede og berigende oplevelser - og tilsvarende kan sommerlæsning om Danmark give et mangfoldigt billede af landet.

Rejser og litteratur er tæt forbundne. Talrige forfattere har ladet sig inspirere af rejser i deres værker - tag bare Carsten Jensen, Ib Michael og Klaus Rifbjerg, men også læsningen er en slags rejse - en rejse ind i litteraturen. Samtidig er der også den mængde af bøger, hvor forfatterne i stedet holder benene på jorden og skildrer det nære og det samfund, som vi lever i og er dannet af: Litteraturen om Danmark. Vi har samlet boginspiration til en rundtur i det danske land - eller til hængekøjen, hvis du bliver hjemme.

Folkets skønhed af Merete Pryds Helle

'Folkets skønhed' står på min pakkeliste til en Langelandstur. Romanen er et stykke danmarkshistorie og en slægtskrønike fra en fattig gård med naturnære beskrivelser og udsigt udover Langelandsbæltet i 1930’erne. Fortællingen er barsk og har en dyster melankolsk tone: Skygger bryder frem af Langelands fortidslandskabs dyb og traumer vandrer videre derfra. Men Pryds Helle skaber samtidig farvebrydninger og maler lysglimt frem med sproget som penselstrøg.
- anbefalet af redaktørmedarbejder, Elisabeth Gertz Olsen

Læs anmeldelse på Litteratursiden.dk

Anna Anchers rum af Lilian Munk Rösing

Når jeg skal til Skagen i ferien og gense Anna Anchers billeder, vil det være med et nyt blik - takket være Lilian Munk Rösings flotte bog ’Anna Anchers rum’. Bogen viser, hvordan Anna Ancher indfanger lyset stofligt, med tyk farve og grove penselstrøg, og den har åbnet mine øjne for, hvor moderne hendes billeder er og for, hvordan hun skaber sit eget rum overalt. Uanset om du skal til Skagen eller ej, kan jeg varmt anbefale Rösings personlige og essayistiske bog, der gør dig bedre til at se på kunsten – og måske også på dit eget liv.
- anbefalet af chefredaktør, Lise Vandborg.

Læs anmeldelse på Litteratursiden.dk
 

Meter i sekundet af Stine Pilgaard

Jeg skal holde sommerferie i Vestjylland ved det store hav. Stine Pilgaards nyeste roman ’Meter i sekundet’ foregår helt ude ved klitterne i ”de korte sætningers land” og er et fremragende bud på en roman til feriekufferten. Den er både morsom og poetisk og tager dig med på højskole, køreskole og i livets skole, hvor det stormer kraftigt af os til.
- anbefalet af anmelderredaktør, Barbara Rugholm

Læs anmeldelse på Litteratursiden.dk

Sommerferie af Katrine Grünfeld

I familien Agerbak har vi fået øjnene op for de små øer i Danmark. I år (gen)opdager vi Fanø, og jeg tager 'Sommerferie' med mig som åndrige følgesvend. En roman af få ord, men som alligevel formår at beskrive komplekse relationer og stemninger, så den bliver siddende længe efter. Familien er måske det vigtigste, vi har, men idyllen kan let slås ud af kurs. Vi tror, vi er ens, men i dagens hyper-accelerende samfund lever vi mere og mere forskelligt. Katrine Grünfelds tekst er skarp og evig aktuel, og som læsere indføres vi i en eftertænksom og genkendelig oplevelse. 
- anbefalet af digital redaktør, Nadja Agerbak

Læs anmeldelse på Litteratursiden.dk

Naturligvis af Knud Sørensen

Tæt på Mors, hvor Knud Sørensen bor, ligger der et land under navnet Thy. Dér, i en by med det underlige navn Klim, slår jeg min sjæl til ro til sommer. I en campingvogn med et fortelt vil jeg så læse Knud Sørensen, fx 'Naturligvis', og lade hans ord fra åbningsdigtet 'Morgen' følge min nedsatte morgenrytme:

"Nattens lagner

ligger endnu over huset

tung og grå af ælde. 

Som en fjern anemone

bryder morgenen frem

i vore øjne.

 

Endnu er vi 

tung af flygtende drømme 

endnu er vi

udenfor al virkelighed,

nyfødte, genfødte

med morgenens ynde

i stive knæ"

Sådan vil jeg holde min sommerferie.
- anbefalet af temaredaktør, Thomas Glud

Læs anmeldelse på Litteratursiden.dk

Sommerferie er for litteraturelskere lig med læseferie. Og hvor kunne det være fantastisk, hvis vi alle kunne bruge tiden på at blive lidt klogere på hinanden. Og på den Danmarkshistorie, som lige nu skrives gennem skønlitteraturen. Lige meget om rejsen går til Tove Ditlevsens Vesterbro, Erling Jepsens Sønderjylland, Knud Romers Nykøbing Falster eller Jakob Ejersbos Aalborg, gælder det om at have de rigtige bøger med i tasken.

At læse er at rejse. God tur!