Litteratur fra pyramidernes land

31.10.19
Kunne du tænke dig at stifte bekendtskab med egyptisk litteratur? Her er 5 bud på stærke egyptiske forfatterskaber.

Nobelprisvinderen: Naguib Mahfouz
Naguib Mahfouz (1911-2006) er en af Egyptens mest kendte forfattere. Han modtog i 1988 Nobelprisen i litteratur som den første arabisksprogede vinder af prisen. I sine romaner beskæftiger han sig med Egyptens historie og stiller navnlig skarp på landets politiske og intellektuelle udvikling. En af hans mest læste romaner, Midaqgyden fra 1947, er oversat til dansk. Den tegner et billede af Cairos lavere sociale lag under 2. verdenskrig, hvor omstillingen til ny tid skaber sammenstød mellem de forskellige køn og generationer.

Du kan læse mere om Midaqgyden på Litteratursidensiden: https://litteratursiden.dk/anmeldelser/midaqgyden-af-najib-mahfuz

Den verdenskendte: Alaa Al-Aswany
Alaa Al-Aswany (f. 1957) er ophav til noget af det mest læste litteratur i Mellemøsten. Han er en vigtig kritiker af det egyptiske styre, og han var en central figur i den egyptiske revolution i 2011. Hans romaner er oversat til en lang række sprog, og i 2017 inkluderede Times ham på deres liste over de 50 bedste forfattere i de forgangne 50 år. Hans verdensomspændende gennembrud kom med romanen Yacoubians hus fra 2002. Bogen går i en levende skildring tæt på en række personers private liv – så tæt på det private liv, at romanen ved sin udgivelse skabte furore på grund af sin ufiltrerede fremstilling af seksualitet. Heller ikke fundamentalisme eller korruption går ram forbi i Al-Aswanys tabu-brydende samtidsroman om det moderne Egypten

Læs mere om Al-Aswany på Forfatterweb: https://forfatterweb.dk/oversigt/zaswany00

Kvindeforkæmperen: Nawal El Saadawi
Nawal El Saadawi (f. 1931) er blevet beskrevet som den arabiske verdens svar på Simone de Beauvoir. Hun er læge, psykiater, forfatter og kvinderettighedsforkæmper og har gennem hele sit virke arbejdet for at fremme kvinders politiske og seksuelle rettigheder. Hun er stifteren bag AWSA (Arab Women’s Solidarity Association), som var Egyptens første lovlige feministiske organisation, og har siddet fængslet for sine holdninger. Hendes roman Firdaus fra 1986 skildrer netop livet i Cairos kvindefængsel, hvor Firdaus sidder dødsdømt for mordet på sin alfons. Gennem den korte bog udfolder Saadawi Findaus’ kamp mod mændene i hendes liv – først faderen og onklen, derefter ægtemanden og senere prostitutionens mænd – for at opnå selvbestemmelse over eget liv og krop.

Du kan læse mere om Firdaus på Litteratursiden: https://litteratursiden.dk/anmeldelser/firdaus-af-nawal-al-sadawi

Klassikeren: Taha Husayn
Taha Husayn (1889-1973) blev født i fattige kår, og en sygdom gjorde ham blind i en alder af to år. Alligevel formåede han at blive litteraturforsker og undervisningsminister, og som forfatter blev han en central figur i den egyptiske modernisme. Han er bedst kendt for sin selvbiografi i tre bind, Dagene som var - en egyptisk barndom udgivet i 1929, 1932 og 1967, som var det første moderne, arabiske værk til at slå igennem i Vesten.

Læs mere om dagene (på norsk) i denne artikel fra NRK: https://www.nrk.no/kultur/bok/dagene-som-var-1.7191325

Den digitale: Amira Hanafi
I år blev den egyptiske forfatter Amira Hanafi (f. 1979) den første vinder af den danske litteraturpris Public Library Prize for Electronic Literature. Hendes digitale værk A dictionary of the revolution består af 160 ord, som kan forbindes på forskellig vis. Ordene er hentet fra den politiske diskurs, som informerede oprøret op Tahrir-pladsen i 2011. Klikker man på værkets enkelte ord, ledes man ind på tekster, som på forskellig vis tematiserer egyptisk politik anno 2011.

Prøv selv Hanafis A dictionary of the revolution her: http://qamosalthawra.com/en

Har du stadig ikke fået nok egyptisk litteratur? Her kan du her finde fem anbefalinger til ny, egyptisk litteratur fra en af sprogets førende oversættere: https://fivebooks.com/best-books/egyptian-literature-humphrey-davies/. (Bemærk, siden er på engelsk).

Skrevet af Berit Kjærulff