Danskere i krig - tema om danskere i verden
En kunstmaler, der falder som SS-soldat i Ukraine. En sømand, der redder tusindvis af kinesere under Nanjing-massakren i 1937. Sammen med DR sætter bibliotekerne i år fokus på danskere i udlandet. I ugens klumme anbefaler vi derfor to spændende biografier om to danskere, der på godt og ondt har påvirket verden omkring dem.
Ringen omkring Ole af Hansaage Bøggild
Ringen omkring Ole er en biografi om kunstmaleren Ole Høst, der blev nazist og kæmpede på Østfronten i SS-division ’Wiking’. Oles sværmeri for nazismen førte til et opgør med faren, den kendte bornholmske maler, Oluf Høst. Sønnens livshistorie er dog ikke unik. Cirka 6.000 danskere var frivillige på Østfronten, og forfatter Hansaage Bøggild beskriver den radikalisering, som Ole Høst gennemgår. Bogen giver et indfølt portræt af Høst og hans opvækst i Svaneke.
Sindberg af Peter Harmsen
Journalist Peter Harmsen har skrevet bogen Sindberg. Under Nanjing-massakren blev Sindberg gjort til opsynsmand for en dansk cementfabrik ude for byen. Det var ellers et rent tilfælde, at den danske sømand og tidligere fremmedlegionær overhovedet befandt sig i Kina. Han var kendt som en slagsbror, og var uønsket af de kinesiske myndigheder. Uden noget at lave og med en fabrik, der stod tom, begyndte Sindberg at tage imod de kinesere, der flygtede ud af Nanjing. Rygtet spredte sig hurtigt og der opstod en enorm flygtningelejr under Sindbergs ledelse. Japanske soldater tog flere gange ud til fabrikken, men hver gang kom Sindberg farende ud med et dannebrogsflag. I Kina hyldes Sindberg for sin rolle i krigen, mens han er næsten ukendt i Danmark.
Af Mikkel Roosevelt Hertz, bibliotekar på Roskilde Bibliotek. Oprindeligt skrevet af Ulla Hoberg Lyhne, Roskilde Bibliotekerne.