Årets bedste bøger 2021
Klima og kriser
Litteraturen byder ind med det, litteraturen er bedst til: at få os til at undre os og stille spørgsmål ved eksisterende strukturer fx menneskets tilgang til naturen og kloden. Måske er vi på vej til en ændret forståelse af, hvordan mennesket er placeret i det store verdensbillede. Mennesket som ligebyrdig med andre levende vækster og væsner fremstilles i Charlotte Weitzes vilde roman Rosarium.
Den exofiktive bølge
Det seneste år har budt på en overvældende række af gode romaner om personer, der har levet engang og skildres fiktivt på afstand af tid. Der gives stemme til blandt andre: musen til den berømte kunster; videnskabskvinder, som ikke blev anerkendt i deres samtid i et mandligt domineret forskningsmiljø; og der bliver åbnet for tabuer om køn i kunstnermiljøer i historien. Romanerne sætter ofte krop og tanker på historiens bipersoner og aktualiserer flere af nutidens debatter om fx køn. Vi har valgt et par af de bedste: Jesper Wung-Sungs Kvinde set fra ryggen og Rakel Haslund-Gjerrilds Adam i Paradis.
Læs om bølgen i vores tema Exofiktion.
Livsvalg og nye begyndelser
Flere romaner stiller skarpt på de modne forældre, der bryder familien op og kæmper for at finde fodfæste i en ny begyndelse. Kvinder og mænd dykker dybere ned i sig selv i et forsøg på at frigøre sig fra de gængse strukturer, og de erfarer prisen for det frie livsvalg. Der findes en generel søgen efter nye steder at gå hen midt i livet, mens livet langt fra aftager i intensitet, som det fx ses i Christian Jungersens Du kan alt og i Johanne Myginds Kærlighedens år.
Mor-datter/far-søn
Tendensen om moderskabets mange paradokser er i flere år gået igen i en række udgivelser. Der er fortsat fokus på at nuancere den svære forbundethed, som ses gribende skrevet frem i Alt dette kunne du få af Josefine Klogart. Men også forholdet mellem far og søn tegner sig som tema og nuancerer den komplekse relation. Forældreskabets svigt ligger til grund for Thomas Korsgaard Man skulle nok have været der, hvor manglen på et hjem er udtalt.
Stærk og intens stilistik
Flere af årets bedste bøger brilierer med en sproglig mestring, der er i helt top. Personerne forbindes i elegant, intens og eksperimenterende stilistik i henholdsvis Helle Helles BOB og Christina Hesselholdts Feje blade sammen op mod vinden.
Og så er der jo lige afslutningen på den storslåede og storlinjede dramatiske fortælling fra Kim Leines hånd Efter åndemaneren. Den historiske trilogi om Grønland har markeret sig i dansk litteratur siden bind 1 Profeterne i evighedsfjorden udkom i 2012.
Der er nok at tage fat på for den læser som følger med i det danske felt. Det gælder ikke mindst for læseren, der nyder det sproglige flow, hvor hverdagsrealisme bliver skrevet frem med intensitet og præcis genkendelighed. Eller for den der bare nyder en pokkers god fortælling.