Højskoleeleven
En del af #barelæse, bibliotekernes fejring af sommerlæsning
At rejse er at leve og at leve er at lære. Sådan har du det nok, for du er Højskoleeleven. Du vil ud af vante tankegange. Du vil ind i omverdenen. Og du vil udfordres til at udvikles.
Derfor får du her en favnfuld af de bedst skrevne brande og brændpunkter.
Detransition, baby af Torrey Peters
Ames er transkvinde. Eller rettere: Ames var transkvinde og er detransitioneret. Derfra kommer titlen på dette internationalt kendte trekants-drama, der foregår i New Yorks queer-miljø, og nu endelig udkommer på dansk. Det, der måske har gjort Detransition, baby til så stort et gennembrud, er at genkendelige, eksistentielle erfaringer beskrives i queer- og trans-miljøer. Særligt er romanens skildring af moderskab og længslen efter at stifte familie funklende og utroligt nuanceret. I denne roman er karaktererne ikke kun defineret af deres køn eller deres seksualitet, men af hvem de er - smukke, beskidte, håbefulde og sårede personer.
Selv hvis alt forsvinder af Jens Liljestrand
I denne filmiske, hæsblæsende roman er klimakatastrofen rykket helt ind i hverdagen hos vores hovedpersoner, som ellers lever privilegerede liv i den vestlige verden. Skovene i det nordlige Sverige brænder, og Didrik, Carola og deres tre børn må flygte over hals og hoved fra et sommerhus. Romanen følger også influenceren Melissa - som har haft en affære med Didrik - og den tidligere tennisstjerne André.
Gennem sit medrivende plot jonglerer romanen med store, etiske dilemmaer og zoomer både ind på menneskets evne til at håbe og på vores tendens til at være egoistiske og apatiske, selv når katastrofen er lige uden for hoveddøren.
Samling af Natasha Brown
Samling følger én dag i en sort, britisk kvindes liv i nutidens London. Hendes liv er tilsyneladende et glansbillede: Hun er ung og har opnået succes i en elitær bankverden. Hun har en kæreste som både er kærlig og stammer fra en god familie i den øvre middelklasse. Alligevel minder det liv, Brown beskriver, nærmere om noget fra en horrorfilm. Vores hovedpersons hverdag er nemlig en evig, klaustrofobisk labyrint af racisme, sexisme og en voksende tvivl på, at det overhovedet er besværet værd at leve i denne verden.
Skal hun fortsætte som hidtil? Eller er det tid til at efterlade alt?
IQ 75 af Jesper Vaczy Kragh
"De åndssvage," som gruppen af danskere med en IQ på under 75 engang blev kaldt, har haft smertefulde liv, der indtil nu har været næsten ubeskrevet. Men med IQ 75 kommer deres skæbner bag lukkede døre, på operationsborde og i afvisende samfund frem - en gang for alle. Det er både forargende, indtagende og berigende at høre deres vigtige historie. Forargende, fordi det aldrig burde være sket. Indtagende, fordi man ikke forstår, at det skete. Og berigende, fordi man læser sig frem til en stærk følelse af, at det aldrig må ske for en gruppe i vores samfund igen.
Er din læsesmag helt modsat Højskoleelevens?
Har du for eksempel brug for mere spænding eller mere hygge? Så genbesøg de mange andre sommerlæsertyper her.