Lyt til otte fortællinger fra planeten
Fortællinger til Planeten er otte korte lydfortællinger lyd. I lydfortællingerne kommer ikke-menneskelige stemmer til orde: de meget store stemmer og de ganske små; det hele hænger sammen.
Lydfortællingerne er skabt af studerende fra Litteraturhistorie på Aarhus Universitet efteråret 2023, og produceret og kurateret i fællesskab med IRISLab på Aarhus bibliotekerne.
Lyt til alle fortællingerne her eller læs mere om de forskellige fortællinger nedenfor.
Albatros
Af Emma T, Cecilie N, Benedicte, Simon og Liv
Forestil dig, at du bruger al din tid på at finde føde til din unge, bare for at se den svinde ind til ingenting og gå bort. Det er realiteten for vores albatros - grundet menneskehedens henkastning af affald og plastic, er albatrosserne på Laysan øen ved Hawaii begyndt at fodre deres unger med stykker af plastik, fordi de tror, det er fisk. I vores lydfortælling har vi sat os i albatros-morens sted, og forestiller os hendes rejse fra fundet af plastikken til den dødelige fodring.
Atomar
Af Asta Borgen Dalsgaard, Cecilie Jensen Torp, Christian Kragh Bundgaard, Kristine Elise Dissing, Line Thorup og Zakarias Rask
Med digtet Atomar har vi skabt en lydfortælling og et lydrum som er dragende og guider folk igennem det som selve lydfortællingen handler om. Atomer, elektroner, protoner, neutroner og jordkloden. Om hvordan alt starter som små atomer og bliver til det som det skal være - både naturen og mennesker, men også hvordan en så lille ting er med til at skabe sprog, kulturer, kunst såvel som krig og atomkraft. Vi har prøvet at indkapsle følelsen af at være en meget lille del, af noget større og mere end noget menneskeligt og menneskeskabt.
Bytræet
Af Alberte Zeeberg Mouritsen, Martin Finderup Fyhring, Ann Carøe Nielsen, Ida Gaarslev, Line Marie Gyldal Sandell
I lydfortællingen Bytræet hører vi bytræets mange forskellige stemmer i en lydcollage. Hver del af træet - grene, bark, rødder, stamme og trækrone - har fået sin egen unikke stemme, som vi selv har indlæst og herefter forvrænget for at understrege, at det er bytræet, der taler, og ikke mennesket. For at understøtte træets forskellige stemmer har vi skabt et lydlandskab af optagelser fra Riis skov og af trafiklyde, samt skabt et svampesprog med AI. Gennem fortællingen løber der et melodisk spor, som er lavet med optagelser fra en planteradio, der har opfanget kemiske signaler fra et træ og omsat dem til lyd. Lydfortællingen skal invitere til eftertanke om menneskets og bylivets indvirkning på naturen.
Et uddrag fra første kapitel af Cocas selvbiografi: ”En plastikkrigers bekendelser” (oversat til dansk af Theo Ragnar Neumann)
Af Mia Andersen, Signe Bang Andersen, Alicia Bentholm, Marie Flott, Kasper Jepsen
Hvordan ser verden ud fra en plastikflaskes perspektiv? Det beretter “Et uddrag fra første kapitel af Cocas selvbiografi: “En plastikkrigers bekendelser” (oversat til dansk af Theo Ragnar Neumann)” om. Med en hverdag hvor plastik er så stor en del af vores daglige forbrug, samt et aktuelt tema i snakken om klimaforurening, giver vi liv til en førhen uhørt stemme, som både er elsket og hadet i denne snak.
I denne lydfortælling tager Coca os med på en rejse gennem indkøbscenteret, livet i køleskabet, mødet med kæmperne og en følelse af fortvivlelse. Ved fortællingens slutning finder vi Coca ved havet med sine brødre og søstre, hvor flasken finder nyt håb for en lysere fremtid - men er det også det for kæmperne?
Lyt til Cocas selvbiografi HER
Eco-Correspondence: En Brevudveksling
Af Valdemar Tversted, Marie Fallesen, Luna Johnson, Mille Døssing, Signe Ladegaard
Plastikøer, olieudslip og en tøende iskappe er alle blevet dele af Havets værensdomæne, for menneskets nedprioritering af miljø- og klimamæssige problemer påvirker Havet direkte.
'Eco-Correspondence: En Brevudveksling' konfronterer lyttere med konsekvenserne af menneskehedens handling overfor den naturlige verden, hvor Månen står som metafysisk vidne til Havets eksistentielle krise.
Lydfortællingen inviterer til refleksion over vores rolle på Jorden som beboere, og den opfordrer os til at harmonisere med naturen før dissonansen bliver irreversibel.
Lyt til Eco-Correspondence HER
En lingvistisk evolutions-fortælling om tidens evige dominans, selv når mennesket er væk
Af Maja, Pauline og Simone
I denne tidslige lydfortælling har vi forsøgt at portrættere en cyklus, der starter med livet uden mennesket... men det varer ikke længe før mennesker opstår og overtager den originale verden med deres forurening, konsumerisme og naive bedreviden der til sidst ender med at absorbere dem selv.
Altså er mennesket sin egen værste fjende og leder til sin egen, og alle andres, udslettelse. Denne opbyggende kamp vokser sig så voldsom, at den eksploderer og stopper den igangværende cyklus. Den kolliderer ind i en kaotisk tikkende afslutning, bestående af tid og uvished.... men som alt andet dør hen, fortsætter tiden, en ustoppelig force, og en ny begyndelse starter. Altså tiden er den eneste vedblivende faktor omkring os, som alt andet kommer og går.
Hver dag bliver det tungere
Produceret af Karoline Djursaa, Elida Gravklev, Emil Bjerregaard Jacobsen, Emma Berthelsen & Pernille Bo Hansen
Kan I huske mig? Hvornår blev I så mange? Hvornår holdt jeres skridt op med at være forsigtige og respektfulde?
Menneskerne har vendt ryggen til naturen og moder jord. I denne lydfortælling får hun stemmen tilbage. For hvordan føles det mon at blive glemt, forsømt og tilsidesat? Menneskerne har ikke bare påvirket jorden, men forandret hende, uden at vi har spurgt om lov.
Lyt til Hver dag bliver det tungere HER
Sommerfuglebusken
Af Andrea, Anne Sofie, Jorseane, Laura og William
I en hverdag, hvor snakken om klimaforandringer fylder meget, og man hver eneste dag hører, hvordan det påvirker verden og forværres, kan det være svært at overskue, hvad man selv kan gøre for at hjælpe. Gør det overhovedet en forskel, hvis jeg sorterer mit affald eller slukker lyset, når jeg går ud af et rum, hvis så mange andre ikke gør? Vores svar på dette spørgsmål er, ja. Selvom det måske ikke altid virker sådan, så kan selv den mindste handling ændre fremtidens kurs. Om ikke andet, så kan ens egne gode gerninger vise vejen frem for andre, som måske er lige så fortabte som de forsvundne sommerfugle i vores fortælling. Vi har her forsøgt at beskrive den følelse af komplet afmagt, når verden omkring os synes at falde fra hinanden. Men selv i den mørkeste tid, findes der håbets lys.