Om dette arrangement
Albus seminar – Temaer i og omkring børns litteratur og medier 2024
Det gælder bl.a. samarbejder mellem børn og voksne, mellem forfattere og illustratorer og af klima, køn og repræsentation af minoriteter i og omkring børnelitteratur.
Program
11-11:15: Velkomst v. Professor Nina Christensen, Center for Børns Litteratur og Medier: Rammesætning og introduktion til program
Alliancer mellem børn, voksne, litteratur og medier
11:15-12:00: Lektor Justyna Deszcz-Tryhubczak, Wroclaw Universitet: “Intergenerational Solidarity and Care: Thoughts from a Children’s Literature Scholar”. Oplægsholderen er en af de førende forskere i samskabelse og samarbejder mellem børn og voksne omkring litteratur. Hun inviterer til refleksion over betydningen af en etik funderet på solidaritet og omsorg. Som en stærk tilhænger af børnelitteraturens potentiale til at fremme disse værdier præsenterer hun nogle af de forskningsprojekter, hun har været involveret i. I forlængelse af det lægger hun op til refleksion over, hvordan man kan udforske dette potentiale i sit eget arbejde. Læs mere om aktuelt projekt her.
12:00-12:30: Lektor Ayoe Quist Henkel, VIA og Nina Christensen: Diskussion i forlængelse af dagens første oplæg med udgangspunkt i den tværfaglige udgivelse Alliancer. Børn, voksne, litteratur, medier (2024). Hvad er pointen ved at tale om alliancer, og hvad kan internationale diskussioner på området for danske kontekster?
12:30-13:10: Frokost
Hvem bliver hørt, set og repræsenteret? Og hvor og hvordan sker det?
13:10-13:40: Børnebibliotekar Anne Cauchi, Ishøj bibliotek og biblioteksformidler Camilla Kvist Jepsen, Aalborg Bibliotekerne: ”Hvordan kan biblioteker synliggøre en mangfoldig børnelitteratur og hvorfor er det vigtigt?” Oplægsholderne har begge i 2024 skrevet masterprojekter om, hvordan bibliotekerne kan identificere og formidle bøger, hvor en bred vifte af børn kan genkende sig selv. Hvad er udfordringerne, og hvad kan bibliotekerne gøre?
13:40-14:20: Ph.d.-stipendiat Rikke Ulvedahl Carlsen, SDU: ”Tomboy kan tæmmes: queeringer i den fantastiske fortælling i dansk børnelitteratur”. Oplægget undersøger tomboyens forbindelse til den fantastiske fortællings genrekoder i det 21. århundrede. Det peger også på det enorme kønspolitiske potentiale, denne litterære figur kropsliggør – hvis blot vi indstiller læsningen i tide!
14:20-14:40: Kaffepause
Alliancer mellem tekst og billede – når der skal fortælles om de store spørgsmål
14:40-15:10: Forfatter Sarah Lang Andersen og illustrator Kathrina Skarðsá fortæller om at skrive og fortælle sammen – også om de store spørgsmål. I Slimfjorden (Vild Maskine, Blixen-Prisen 2022) fortæller de med humor og alvor om klimaspørgsmål, i En sælsom ven om det følsomme venskab mellem en dreng og en mand på vej ud af livet. (Vild Maskine, 2023).
15:15-15:35 : Den norske Illustratorer og forfatter Hans Jørgen Sandnes samtaler med cand.mag. og tegneserieekspert Felix Kühn Ravn med udgangspunkt i hans serie Krypto (Gads forlag, 2021 -) bl.a. om alliancer på tværs af tekst/billede, og på tværs af generationer.
15:40-16:00: Den amerikanske forfatter og illustrator Jessica Love tegner og fortæller i sine bøger Julian er en havfrue (Jensen & Dalgaard 2018) og Julian at the Wedding (Dalgaard & Jensen, under udgivelse) om Julians liv og leg med opfattelser af køn – egne og andres. Love samtaler med Nina Christensen om baggrunden for bøgerne og læser op fra den seneste udgivelse som afslutning på dagen.
Tak for i dag!