Min bog om fossiler af Dr. Dean Lomax

11.10.24
Jeg elsker dinosaurer og fossiler! Denne bog åbenbarer adskillige af begge dele. Under os gemmer der sig både glitrende mineraler samt knogler og tænder fra dyrene, der har levet på et eller andet tidspunkt i jordens historie.

 

Man kan finde fossiler som bittesmå pollenkorn men også som enorme dinosaurknogler. Hvis man er heldig, kan man finde både dele af både dyr og planter samt deres spor. Dog er det langtfra alle organismer der bliver til fossiler, og nogle gennemgår desuden en delvis fossilering, som eks. harpiks, der først bliver til kopal, inden det bliver til rav.

Når forskerne studerer fossiler, kan de tegne et billede af, hvornår de enkelte arter levede. Stromalitter, der er dannet af alger, hører til de ældste fossiler, og er 3,5 mia. år gamle! Nogle af os kender til forstenede søliljer, som opstod for 485 mio. år siden, eller forstenede søpindsvin, hvor det ældste er mere end 400 mio. gammelt. Tænk måske at finde efterladenskaber af Meganeura, et insekt med fire vinger, der levede for mellem 359 og 299 mio. år siden, og som var på størrelse med en fugl!

Bogen viser også billeder af de første fossiljægere, samt bla. en forstenet tand fra den sagnomspundne Megalodon, der var tre gange større end den store hvide haj, og som kunne blive 18 m lang! Men også fra af tidlige padder, der forlod vandet for ca. 380 mio. år siden, svaneøgler der levede for mellem 145- 65 mio. år siden, og sauropoderne, hvor de største var titanosaurerne med en længde på op til 31 m, der også levede i kridttiden.

Dr. Dean Lomax er palæontolog og forfatter, og har i sin bog samlet en masse viden om fortiden i den jord vi lever på. Han præsenterer os for mere end 50 forskellige dyr og planter, og fortæller os, hvornår de er fra, hvor de er fundet samt hvordan man rekonstruerer uddøde dyr.

Bogen indeholder spændende facts samt nyopdagede arter, og fotografierne fremstår så skarpe, at man kan studere alle detaljerne. Jeg er sikker på at bogen bliver et hit hos alle børn fra ca. 7 år med interesse i både dinosaurer og verdens historie.   

 

Materialer