Pestblomster af Mats Strandberg
Handlingen tager sin begyndelse i det pestramte Stockholm i efteråret 1710, hvor overklassesøstrene Magdalena på 15 år og lillesøster Ebba på 5 år bor sammen med deres forældre i et stort hus i byens fornemste gade.
Sverige er i krig, men det mærker familien ikke meget til, men da pigernes mor rammes af pest, forandrer alting sig. Gennem mange lange nætter overdøver hendes skrig alle andre lyde, og Magdalena tager sig selv i at tænke: ”Jeg ville bare have, at hun skulle holde op med at skrige.” Moren dør, og pigernes far sender sine døtre ud af Stockholm, for at bo på Sortedam Slot hos deres moster Katarina, som de aldrig har mødt. Mosterens slot er både stort og imponerende, men også
Magdalena fornemmer øjeblikkeligt, at hendes moster ikke kan lide hende. Katarina låser bla. pigerne inde på deres værelse, og sørger for, at det primært er den skrappe mamsel Birgitta, der kommer ind til dem. Desuden besøges slottet ugentligt af en virkelig skræmmende præst, som Magdalena slet ikke stoler på! Magdalena ved, at Katarinas stedsøn Axel også bor på slottet, men de må ikke møde ham! En nat hvor Magdalena ikke kan sove, og mamsel Birgitta har glemt at låse deres dør, lister hun sig ud, og møder tilfældigt Axel. Det bliver det første af adskillige natlige møder, hvor de udvikler et nært og hemmeligt venskab. Lige indtil…
En sand gotisk fortælling, der også bringer læseren helt tæt på både sygdom og krig. Mats Strandberg skriver utrolig godt, og kan som få skabe de værste skræmmescenarier. Han udruller alle de sikre gotiske præmisser med den onde moster, der var morens tvilling, og som bor på det store slot, hvor illusionerne bor i alle hjørner, pandemien, der efterlader mennesker med uhyggelige masker, og et væld af skumle bipersoner, nogle med kirkens mystiske magt, der kombineret med læserens fantasi, danner en virkelig godt gotisk gys for alle modige børn fra ca. 10 år. Elin Sandstrøms stemningsfulde og luftige s/h illustrationer er med til at sætte rammerne for uhyggen.