Fotograf: Rachel Eliza Griffiths 2019

Attentat mod Salman Rushdie

Af Anonym (ikke efterprøvet)
15.08.22
Salman Rushdie har levet under alvorlige trusler siden udgivelsen af romanen De sataniske vers i 1988.

Fredag formiddag blev den indisk-britiske forfatter angrebet og alvorligt såret ved et arrangement på The Chautauqua Institution i den amerikanske delstat New York.

Overfaldsmanden stak den 75-årige forfatter talrige gange med kniv for øjnene af de mange tilhørere, netop da Rushdie blev introduceret ved arrangementet.

Rushdie blev fløjet til et hospital og lagt i respirator med alvorlige skader på bl.a. ansigt, hals, arm og lever, men seneste melding er, at han er ude af respiratoren igen og kan tale.

De sataniske vers og fatwaen

Salman Rushdies litterære karriere tog for alvor fart, da han i 1981 brød igennem med romanen Midnatsbørn.

Da Rushdie, som selv stammer fra en liberal muslimsk familie, i 1988 udgav De sataniske vers, vakte bogen voldsom vrede i mange muslimske miljøer. Romanen beskrives som en underfundig og respektløs satire over den evige kamp mellem det onde og det gode med særlig drøje hug til den islamiske religion,

Året efter udgivelsen udstedte det iranske præstestyre en fatwa - en islamistisk dødsdom - mod Rushdie.

Som følge af dette har Salman Rushdie levet under politibeskyttelse i mange år, men flere vidner har ytret, at sikkerheden ved arrangementet i Chautauqua forekom meget lav.

Rushdie selv har haft flere dæknavne. Under navnet Joseph Anton udgav han for ti år siden sine erindringer om tiden fra februar 1989, da Irans Ayatollah Khomeini udstedte fatwaen over ham.

Også andre personer med relation til De sataniske vers har været ramt. Såvel den italienske som den japanske oversætter blev i 1991 udsat for attentater, og i 1993 blev Rushdies norske forlægger angrebet. Den japanske oversætter blev dræbt, mens de øvrige slap fra attantaterne med livet i behold.

I 1998 afblæste det iranske styre deres fatwa mod Rushdie, men truslen mod ham var og er fortsat akut og aktuel.

Arrangementet fredag, hvor angrebet fandt sted, handlede netop om ytringsfrihed og om behovet for at give truede kunstnere kunstnerisk asyl i USA.

Kilder: DR, Politiken, Forfatterweb, Gyldendal, Cicero.

Oprindeligt skrevet af Anya Poulsen, Køge Bibliotekerne.

Materialer