Litteratur er FANTASTISK

12.11.18
Flere og flere mennesker drages mod fantastiske og eventyrlige fortællinger både i bog- film- og spilform. Bliv klogere på genren og bliv inspireret til at gå på opdagelse i den fantastiske verden.

Fantasy er et engelsk låneord, som dækker over en genre, der kort fortalt beskæftiger sig med det fantastiske; det overnaturlige, det eventyrlige og de alternative verdener befolket med overnaturlige væsner, magi og fantasi. Det er en genre, der er i familie med science fiction og horror-genren, fordi den på helt grundlæggende områder er forskellig fra den verden, vi kender; vores verden eller det, som kaldes den empiriske verden.

I fantasy-universet må læseren ganske ofte selv på banen. I nogle fantasyromaner er ingenting som vi kender det, de såkaldte high fantasy eller episke fantasyromaner. Her er den mest kendte nok Tolkiens storværk Ringenes Herre, hvor en helt ny verden er opdigtet og nøje præsenteret for sin læser. Andre fantasyromaner nupper lidt fra vores virkelighed og krydrer det med nogle fantastiske elementer. Det er de såkaldte low fantasy-bøger som eksempelvis Harry Potter eller Narnia-bøgerne, hvor et helt almindeligt engelsk forstadskvarter pludselig bliver udgangspunktet for en lille drengs helt særlige fremtid eller et klædeskab bliver pludselig en magisk portal.

Netop denne brug af noget fuldstændigt opdigtet og uvirkeligt har i lang tid og i flere kredse gjort fantasy-genren til en lidt udskældt genre, som efter sigende var useriøs og især i 1970’ernes, hvor de betongrå socialrealistiske fortællinger havde deres storhedstid i såvel voksen- som børnelitteraturen, var den mere farverige fantasygenre ikke velkommen.

Men heldigvis overvandt fantasien til sidst og siden er mange og store danske fantasyforfatteren spiret frem. Vi kan i Danmark bryste os af et stærkt fantasy-felt som fodrer os med stærke og gode fortællinger.

Fantasy er nemlig meget mere end uvirkelighed. Det er ofte romaner, der ikke er bange for at tage de helt store tematikker op til debat, og langt hen ad vejen handler det om mennesker, der skal overvinde virkelige forhindringer og virkelig frygt. Og det skaber ofte særligt gode psykologiske skildringer og interessante persongallerier. Og dét alene er altså grund nok til at give fantasygenren (endnu) et forsøg, hvis man ikke er fantasylæser.

På bibliotekerne findes der også arrangementer for den fantasyinteresserede

Den 17. november kan du fx komme til Forfattermøde med Hanne Lykke Rix på Højbjerg Bibliotek

Hanne Lykke Rix debuterede i foråret 2018 med de to første bind, "Ellin" og "Miralins datter", i serien "Kongestenen".

Denne lørdag formiddag kan du møde Hanne Lykke på Højbjerg Bibliotek, hvor hun vil fortælle lidt om sin rejse til at blive forfatter og om bøgerne og deres tilblivelse. 
Herefter vil hun læse lidt op af en bøgerne. 

Bøgerne er fra 11 år og op, men alle er velkommen.


 

Nedenfor kan du også få inspiration til gode fantasyromaner, som du kan kaste dig over både som garvet fantasylæser eller som førstegangsbesøgende på fantasyhylden.

Materialer