Pige med hovedtelefon

Highlights fra musikåret 2019

07.01.20
Musikformidlerne på Dokk1 fælder dom: her er årets bedste albums, podcasts, bøger, serier og en enkelt brevkasse..

2019 har været et vanvittigt fedt musikår!

Vi har tudet, danset, sunget, spillet luftbongo og rappet (ubehjælpsomt, bevares) til årets albums. Vi er blevet klogere af bøger og podcasts. Vi har nørdet igennem med musikdokumentarer og vi er blevet overvældet af en ganske særlig musikbrevkasse. 

Vi har samlet vores personlige musik-highlights fra 2019 og suppleret med alt det, vi glæder os til i musikåret 2020:

Podcasts

Cocaine & Rhinestones: Countrymusikkens historie i det 20. århundrede

Indbegrebet Af…: Aarhus-podcast som forsøger at koge de største kunstnere ned til et enkelt nummer, der beskriver hele deres karriere og lyd. Fra Bon Iver til Spice Girls.

Disgraceland: Rock n roll true crime podcast. Disgraceland handler om musikere, som slipper afsted med at opføre sig meget slemt.. Podcasten blander musikhistorie, true crime og fiktion. Hør fx om Jerry Lee Lewis, Whitney Houston og Rolling Stones koncerten i Alamont.

Den nye stil: Dansk hiphop-historie i forløbigt 32 afsnit fortalt med stor kærlighed af radiovært og DJ Peter Pelle Jencel.

Albums

Labrinth: Imagination & The Misfit Kid
Engelsk singer-songwriter. Jeg faldt for Euphoria-soundtracket, som er fra 2019 ligesom det her. Sia & Zendaya er med. Han har også supergruppen LSD med Sia og Diplo. 

Nick Cave & the Bad Seeds: Ghosteen
Ghosteen er det første hele album, som er skrevet og indspillet efter den ulykke, hvor Nick Cave mistede sin ene søn. Sorgen fylder meget, men er tæt vævet sammen med skønhed, trøst og håb. Det hele er overraskende elektronisk, oftere undersøgende end melodiøst, med langstrakte lydflader og mange korstykker. Ikke en samling sange, man kan høre når som helst, men en stærk oplevelse, hvis man går ind i albummets stemning. 

Bill Callahan: Shepherd In A Sheepskin Vest
Bill Callahan indspillede tidligere under navnet Smog. Men hvor Smog var hårdt og ensomt at lytte til, er den her plade varm og lys. Smog var super-spinkel lo-fi; disse sange er mere helstøbt singer-songwriter- og countryagtige. Albummet minder lidt om Bonnie ’Prince’ Billys mere optimistiske ting, eller om Lambchops ’Is A Woman’ med den varme, støvede lyd.

Bisse: Tanzmaus
Lyden på ’Tanzmaus’ er forbløffende melodiøs, imødekommende, til tider ligefrem munter. En samling fine små sange med – som sædvanligt – vildt gode tekster, men ingen af den eksperimenterende vildskab, som plejer at findes på et Bisse-album. Måske derfor blev jeg i første omgang skuffet. Men nu er den alligevel krøbet ind under huden. Det tilsyneladende gøglede og ufarlige ved danskheden er et tema, som ved nærmere lytning giver totalt god mening. Som Danmarksbillede er ’Tanzmaus’ et perfekt modstykke til dens storladne forgænger ’Tanmaurk’.

Anne Müller: Heliopause
Klassisk uddannet cellist fra Berlin, har i mange år medvirket på plader fra det seje avantgarde-label Erased Tapes. Heliopause er første solo-album. Cello, loops, elektroniske rytmer. Hypnotisk. Lidt Steve Reich-agtigt. Superfedt!

Lizzo: Cuz I Love You
Lizzo ramte 2019 som et fuldstændigt fantastisk soul-hiphop, ballerystende meteor. Pladen er en bedrift: hun synger guddommeligt, rapper skarpt og spiller en ond tværfløjte(!). Pladen er sjov, selvironisk og funky og er det perfekte lydtæppe både til søndag formiddag og fredag nat. 

Little Simz: Grey Area
Pladen er på alle planer helt sublim. Little Simz er en super skarp rapper, tilbagelænet og underspillet rasende. Musikken er særdeles funky og man kan tydeligt høre, at pladen er indspillet med live instrumenter som strygere, klaver, bas, guitar og trommer i stedet for samples. Sangene er meget forskellige; fra den skønt dansable "Selfish" til den decideret uhyggelige "Venom". 

Lana Del Rey: Norman Fucking Rockwell!
Dronningen af sadcore har lavet en fænomenal plade om ulykkelig kærlighed og om, at når man elsker bad boys, så brænder man nallerne. Hendes stemme er sublimt lækker og meget bevægende. Lyden er støvet og ulden med en stemning af gammeldags Hollywood. Et album med klassiker-potentiale!

Sunn O))): Life Metal
Super fed plade fra kongerne af dronemetal. Dobbeltpladen indeholder blot fire numre, som alle handler om noget med geologi og sfærer. Fordi numrene er så lange, kommer man i en hel meditativ tilstand. Tonerne kan virke uendelige, men varieres til fine lydbilleder. En vanvittigt god plade, som virkes nærmest mastodontisk i sin helhed.

Beth Gibbons and the Polish National Radio Symphony Orchestra: Symphony of sorrowful songs
Albummet er en klassisk symfoni, skrevet af den polske komponist Henryk Górecki i 1976. Værket er skrevet på polsk og til en sopran. Beth Gibbons er alt og kan ikke polsk, så det er et ret vildt projekt. Heldigvis er hendes stemme måske noget af det sørgeligste man kan komme i tanke om, og hun er helt eminent til at søge helt ind i den sorg, der er værkets centrale tematik. Et virkelig rørende, smukt og særligt album

En bog:

Stanley Donwood: There Will Be No Quiet – Om Radiohead coverkunst.

En brevkasse:

Nick Cave svarer på spørgsmål! I en brevkasse! Det er helt eventyrligt. Blogbrevkassen The Red Hand Files er rørende, klog og vildt sjov. Og formatet er ligetil. Nick Cave forklarer det således: "You can ask me anything. There will be no moderator. This will be between you and me. Let's see what happens. Much love, Nick."

En serie:

Rhythm & Flow: Amerikansk realityshow hvor en gruppe talentfulde rappere konkurrerer om at blive den næste store rap-stjerne. Dommerne er Cardi B, Chance the Rapper og T.I. Meget poleret og indfølt amerikansk - og med ægte god musik. Kan streames på Netflix.

Dokumentarer:

Den norske Mandskoret  (”For Vi Er Gutta”). Dokumentar om en gruppe midaldrende mænd, som danner et kor. Det er alt sammen sjov og fis indtil dirigenten får konstateret uhelbredelig kræft.

Hiphop Evolution: Amerikansk hiphop-historie fortalt gennem interviews med centrale nøglefigurer. Vildt interessant, super seriøs og fantastisk musik. Kan streames på Netflix.

Den satans familie: Fin og ret skæg dokumentar om det aarhusianske dødsmetalband BAEST. Bandet forfølger drømmen om at blive fuldtidsmusikere og efterlader gravide kærester, børn og jobs for at tage på Europa-tour med polske Decapitated. Kan streames på dr.dk.

JADA: Lillebitte kæmpestor: DR3 har fulgt sangerinden Jada i det første turbulente år af hendes karriere. Jada står overfor det store gennembrud, men går ned med stress efter et år med hype, travlhed, præstationspres og hate. En meget fin dokumentar om at holde fast i sig selv og sine kunstneriske ambitioner. Kan streames på dr.dk. 

Det glæder vi os til:

  • Nyt album fra Angel Haze
  • Nyt album, So Long Desire, fra Nelson Can
  • Nyt album, Puritan Masochism, fra Konvent
  • Nyt album fra Run the Jewels
  • Koncert med Omar Souleyman på Atlas den 7. marts: traditionel dabke-musik + techno + keyboards/synth.
  • Koncert med Robyn på NorthSide - garanti for fest!
Materialer