Årets podcasts 2021

16.12.21
Dokk1s podcastnørd giver et bud på årets bedste podcasts og hvilke tendenser du kan opleve i podcastland.

Generationen

En genreudfordrende lydmosaik af rap, fiktive karakterer, indre dialoger, interviews og reportage.

Manden bag er rapper Babak Vakili (bobby shams), som med podcasten udfordrer ghettoen, politikerne og hiphoppen og spørger: Er du med- eller modborger? Dansker eller iraner? Hvornår greb "Blokken" selv mikrofonen for første gang, og hvad har 2Pac og Pia K. med hinanden at gøre?

Jeg var fuldstændig blæst bagover af podcasten og kan slet ikke anbefale den nok - om man er til musik og politik eller ej, er den en kraftpræstation og milepæl i dansk podcasthistorie.

Du kan finde den her: Generationen - eller i diverse podcastapps.

Ofrene

Radiovært Sandie Westh er en vigtig stemme i debatten om true crime-genren og hvorfor andres ulykke skal gøre til underholdning.

Sandie mistede sin søster Jannie, da Jannie blev kvalt af sin mand, og podcasten handler om, hvordan det er at være pårørende til drab. Podcastens ambition er også at nuancere vores forhold til true crime-genren og give de efterladte en stemme.

Det er meget barskt at lytte til, og jeg måtte stoppe podcasten flere gange for lige at komme til hægterne. Samtidig er det fremragende formidling og et vigtigt, kritisk perspektiv på podcastforbrug.

Du kan høre podcasten her: Ofrene - eller i diverse podcastapps.

I de forkerte hænder

Rystende podcast om tvangsfjernelser og i særdeleshed én meget syg psykolog. 

Podcasten spørger: Hvad sker der egentlig, når myndighederne erklærer dig uegnet som forælder og tager dit barn? Og hvad gør du, hvis den psykolog, der har vurderet dine forældreevner, opfører sig fuldkommen vanvittigt? Hvis han kommer med trusler, lyver, begår fejl og arbejder på en måde som eksperter kalder "uetisk - fup og fidus."

Jeg troede, at podcasten primært handlede om tvangsfjernelser og dét system, men den dominerende historie bliver om psykologen Michael Adam Gull og hans arbejdsmetoder. Forstemmende, uhyggelig men meget sober podcast.

Du kan finde podcasten her: I de forkerte hænder - eller i diverse podcastapps.

Algorithm

Fremragende amerikansk podcast som forener true crime med datanørderi. 

Podcasten undersøger, hvordan teknologi kan bruges til at identificere og spore seriemordere, og hvordan en algoritme kan påvirke den måde, drab efterforskes på. Casen i podcasten er efterforskningen af en seriemorder i Indiana, USA.

Journalist Thomas Hargrove udviklede i 2010 en algoritme til at identificere seriemord, og han spottede Gary, Indiana, som et sted, hvor en seriemorder højest sandsynligt var på spil. Han kontaktede det lokale politi, men de ignorerede ham, og seriemorderen kunne fortsætte uhindret yderligere fem år, før politiet selv forbandt de mange cold cases

Du kan finde podcasten her: Algorithm - eller i diverse podcastapps.

Mord i kultureliten

Virkelig spændende og velfortalt podcast om journalist Sofie Tholls mormor, Tove Kemp, som mistede begge sine børn 1953, da hendes ekskæreste slår dem ihjel.

Mormoderen er en del af det kulturradikale miljø i Danmark, samfundsrevseren PH er morfar til de døde drenge, og designer Verner Panton er far til den ene dreng, men trods miljøets selvforståelse som frisindede oprørere og tabubrydere, så bliver der ikke talt om tragedien, derimod bliver Tove sendt på en skøn tur til Italien. Da hun kommer hjem, fylder Tove tomrummet med fester, mænd og musik. 

Sofie Tholl undersøger historien og spørger hvorfor hendes frisindede familie ikke kunne rumme sorgen. Podcasten er eminent godt skruet sammen, og giver et virkelig nuanceret blik ind i et miljø, som nok var muntert og radikalt, men tilsyneladende lige så følelsesmæssigt berøringsangst som den generation de gjorde oprør imod.

Du kan finde podcasten her: Mord i kultureliten - eller i diverse podcastapps.

Et stykke med bagedysten

Jeg er egentlig ikke til comedy podcasts, men jeg har været ødelagt af grin over denne. Særligt over disciplinen lyd-memes.. mon dieu!

Forrygende Mathias Helt får hjælp af udviklingsproducent William Abrahamsen, Mette Skammeritz, som står bag memeprofilen Skammekrogen, og drag Chantal Al Arab, som vi kender fra Er du sunshine på 24syv, til at dissekere ugens afsnit af Den Store Bagedyst.

Nu er Bagedysten godt nok slut, men podcasten holder stadig, for kemien er i top, de snappy comebacks sidder løst, og det hele kan blive utroligt lummert utroligt hurtigt. 

Du kan finde podcasten her: Et stykke med bagedysten - eller i diverse podcastapps.

Podcast-tendenser

Podcastmarkedet boomer endnu mere end sidste år – måske båret ekstra meget på vej af global pandemi og isolation. 

Som podcastlytter oplever du måske, at der er kommet flere reklamer og kommercielle podcasts, og at der er kommet mange flere betalingsplatforme. Podcasts er kæmpe god business. Der er en tendens til, at vi ikke skipper reklamer i podcasts, måske fordi det er sværere at finde frem til det sted, hvor podcasten starter igen. Og når vi ikke skipper reklamer i podcasts, så forsvinder de nok ikke lige foreløbigt.

Det bliver nemmere og nemmere at producere podcasts selv. Godt lydudstyr bliver billigere, og man behøver ikke at være en del af et etableret medie for at producere vellydende podcast – om du så kan finde ud af at strukturere, interviewe, klippe og i det hele taget gøre lytteren interesseret i dit indhold er en anden ting.

Podcasts er ikke længere et nicheprodukt, men knopskyder ind i hybride formater, eksempelvis som liveoptagelser med publikum eller livestreaming på Youtube eller Facebook. Og så ændrer brugergruppen sig også idet ældre generationer i højere og højere grad begynder at lytte til podcasts. For det er jo også dét, som er så skønt ved podcasts: lige meget hvor nørdet din interesse er, så skal der nok være en podcast som dyrker det samme som dig.