True crime podcasts til den kræsne lytter

15.04.21
True Crime podcasts er ikke nødvendigvis bloddryppende, detaljesvælgende gysere. De kan sagtens være knalddygtig journalistik og sober historieformidling. Vi anbefaler otte af de bedste.

True crime podcasts handler om forbrydelser, som er sket i virkeligheden. Det er en ufatteligt populær genre, som spænder bredt i udtryk fra det hyggesludrende til det hardcore efterforskningstekniske.

Vi anbefaler otte podcasts, som har det til fælles, at de forholder sig undersøgende til den forbrydelse, de handler om, og for en dels vedkommende også peger på de samfundsmæssige strukturer, som gør forbrydelsen mulig. 

Alle de anbefalede podcasts kan findes på diverse podcastapps eller via linket under hver anbefaling.

Finding Cleo

Fremragende canadisk podcast som gennem pigen Cleos forsvinden belyser det overgreb, som det canadiske velfærdssystem har begået mod Canadas oprindelige folk. Sammen med hendes søskende, blev Cleo fjernet fra deres forældre i 70’erne som et led i den canadiske regerings indsats for at ”resocialisere” og genopdrage børnene til en canadisk kultur. Cleo blev bortadopteret til en familie i USA og hendes søskende hører aldrig fra hende igen. Nu vil de finde ud af, hvad der er sket. Det er en meget gribende podcast, selvfølgelig qua den ufattelige tragedie for søskendeflokken, men man bliver også vred over den utrolige arrogance som driver et system til at ville genopdrage børn til at være monokulturelle.

Du kan finde podcasten her: Finding Cleo

Ofrene

Radiovært Sandie Westh er en vigtig stemme i debatten om true crime-genren og hvorfor andres ulykke skal gøre til underholdning. Sandie mistede sin søster Jannie, da Jannie blev kvalt af hendes mand og podcasten handler om, hvordan det er at være pårørende til drab. Podcastens ambition er også at nuancere vores forhold til true crime-genren og give de efterladte en stemme. Det er meget barskt at lytte til, og jeg måtte stoppe podcasten flere gange for lige at komme til hægterne. Samtidig er det fremragende formidling og et vigtigt, kritisk perspektiv på podcastforbrug.

Du kan finde podcasten her: Ofrene

Dr. Death, sæson 2

Amerikansk podcastserie om noget så ubehageligt som lægefejl men, endnu vigtigere, også om et sundhedssystem som er helt gak. Første sæson handler om en neurokirurg, som invaliderede sine patienter, anden sæson om en onkolog med storhedsvanvid. Dr. Farid Fata var en super populær onkolog i Michigan med flere klinikker, hvor han behandlede hundredvis af patienter med kræft. Og det tjente han rigtig, rigtig mange penge på. Problemet var, at mange af de patienter som han indstillede til kemobehandling, faktisk ikke havde kræft, eller var på et stadig i deres sygdom, hvor kemo ikke længere giver mening, men blot forringer den syges liv. Podcasten afdækker hele skandalen og man hører hårrejsende vidnesbyrd fra både patienter, pårørende og medarbejdere. 

Du kan finde podcasten her: Dr. Death sæson 2

Someone Knows Something, sæson 1

Canadisk podcast i hele 11 afsnit. I 1972 forsvandt den femårige Adrien McNaughton, mens han var på familiefisketur i det østlige Ontario. På trods af en intensiv eftersøgning og efterforskning blev der ikke fundet spor af Adrien, og ingen havde nogen anelse om, hvor han kunne være. Små 50 år senere er Adrien stadig forsvundet. Podcastværten David Ridgen taler med familie, venner og folk i området, og han opdager nye spor og beviser. Ridgen er filminstruktør og har lavet en del dokumentarer om såkaldte cold cases, så podcasten er en rigtig god lytteoplevelse. Sagen behandles meget sobert og med stor omsorg for familien, og det er vildt at høre, at der så mange år senere stadig kan vendes nye sten i en sag som denne.

Someone knows something har indtil videre fem sæsoner, og de er alle utroligt spændende og velproducerede.

Du kan finde podcasten her: Someone Knows Something, sæson 1

Dobbeltmordet

I 1948 blev det pæne ægtepar Jacobsen brutalt myrdet i deres herskabslejlighed på Peter Bangs Vej på Frederiksberg. Af mange mystiske spor var der blandt andet placeret en stok på hver lig. Sagen er siden blevet danmarkshistoriens største uopklaret mordgåde og der er overordentligt mange teorier om, hvad der skete og hvorfor. I podcastens otte afsnit prøver to journalister at afdække de forskellige teorier. Det er super spændende, eksemplarisk reseachet og medrivende fortalt - og ikke mindst får lytteren serveret et stykke danmarkshistorie om efterkrigstiden.

Du kan finde podcasten her: Dobbeltmordet

Chasing Cosby 

Bill Cosby bliver i 2018 dømt for en række overgreb, og i løbet af retssagen viser det sig, at han i mange, mange år har bedøvet og forgrebet sig på kvinder. Podcasten handler om de kvinder. Podcasten er i otte afsnit, meget velproduceret og med den skarpe vinkel, at det er ofrene man hører, fremfor en masse fokus på Cosby himself. Podcasten er også et skræmmende indblik i showbizz, hvor alle er helt forblændede af Bill Cosby og ingen griber ind, selvom nogle af hans overgreb er ganske åbenlyse. Det betyder blandt andet, at forældre lader ham være mentor for deres purunge piger, dvs. en masse alenetid, fordi ingen kan forestille sig, at den flinke fyr kunne gøre nogen ondt.  

Du kan finde podcasten her: Chasing Cosby

Et langsomt mord

I 1991 blev der begået 73 mord i Danmark. Der var blandt andet en sag fra Svendborg, hvor politiet ikke kunne fastslå, hvordan personen døde. Den døde var Jesper Helge Hansen, som kun blev 27 år gammel. Han blev fundet i en vaskekælder i udkanten af Svendborg med kraniebrud og brud på brystkassen. Jesper havde en søn, Adrian, som nu prøver at finde ud af, hvad der egentlig skete dengang. Han kommer omkring Jespers gamle venner og fjender, og han bevæger sig rundt i misbrugsmiljøet i Svendborg for at lære både sin fars liv og død bedre at kende. Det er ikke en podcast, hvor hovedmotivationen er at opklare sagen, det er snarere en søns forsøg på at finde fred - og det er et privilegie at få lov til at være vidne til Adrians proces. Podcasten er meget gribende, men svælger ikke i de blodige detaljer og er ret rolig i sin stemning. Podcasten vandt Podcastprisen i 2019 for ”Årets podcastfortælling.”

Du kan finde podcasten her: Et langsomt mord

The Clearing

Amerikansk podcast i otte afsnit om at være barn af en seriemorder. Det lyder helt absurd og det er det også. Da April Balascio var 40 år, tog hun endelig mod til sig og ringede til politiet, fordi hun frygtede at hendes far, Edward Wayne Edwards, havde myrdet flere mennesker. Opkaldet førte til, at hendes far blev anholdt, sigtet og dømt for en lang række forbrydelser. Podcasten handler om tiden efter hendes fars anholdelse, hvor April og podcastværten Josh Dean graver i hende barndom og finder ud af nye, frygtelige detaljer om hendes fars liv. Det er ultra tragisk at høre om, hvordan det er at være barn og pårørende i en familie, hvor en forældre også er seriemorder. Jeg synes, at amerikanske true crime podcasts godt kan tendere det sensationslystne og tit bloddryppende makabre, men denne er faktisk relativt sober.

Du kan finde podcasten her: The Clearing