Digital leg på Dokk1
Torsdag eftermiddag bliver børneområdet på Dokk1 forvandlet til en teknologisk legeplads for børn og deres forældre, når der er Digital Leg med robotter og teknologi.
Af Erik Stochholm Bjerre
Skab f.eks. en to hovedet børsterobot eller en LEGO danser, der bevæge sig til musik.
Denne torsdag handler det bl.a. om at bygge børsterobotter til at bevæge sig overraskende rundt på gulvet, og om at lege med forskellige andre robotter. Børn fra toårsalderen og op ligger, kravler og står, mens de fascineret kigger på de robotter, de har bygget eller programmeret sammen med deres voksne. Ved borde sidder forældre og børn og bygger og programmerer LEGO-robotter.
Aktiviteterne i Digital Leg på Dokk1 er bl.a. resultatet af forskning på Aahus Universitet, som lektor ved Datalogisk Institut, Ole Caprani, stod bag sammen med lektor på Danmarks Pædagogiske Universitet, Klaus Thestrup. I deres artikel, Eksperimenterende fællesskaber, fortælles bl.a., hvordan børn og voksne i fællesskab splitter elektronik skrot og gammelt legetøj, sætter det sammen igen til nyt legetøj med lysende lysdioder og roterende motorer, så legen bryder ud og nye lege opstår.
Inspireret af artiklen skabte biblioteksformidler Sara Petrat-Melin, som lærer på Mårslet Skole, en måde at være sammen med indskolingsbørn om at finde ud af at bruge bl.a. LEGO WeDo robotbyggesæt. Sara kaldte det allerede dengang Digital Leg, når hun f.eks. i Livet under skraldeøen beskriver, at alle 3. klasser i projektforløb undersøgte, hvordan et forskningshold på en af skraldeøerne i Stillehavet bl.a. med brug af robotteknologi kunne opholde sig sikkert på øen og transportere tilskadekomne havdyr væk fra øen.
Det sidste år Sara var på Mårslet Skole lavede hun sammen med Ole en dag om ugen Digital Leg med de store børn i 6 daginstitutioner bl.a. med gulvrobotten Blue-Bot og LEGO Spike Essential robotbyggesæt. Erfaringerne fra Digital Leg med den aldersgruppe og de to typer robotter var udgangspunktet, da de for lidt over 2 år siden begyndte på Digital Leg torsdag eftermiddage på Dokk1.
Ole synes iagttagelserne af, hvordan børn og voksne undersøger, eksperimenterer og leger med teknologi, giver nogle indsigter, han ikke kan få ved at læse bøger og at forske på traditionel vis. Ole ser Dokk1 som et digitalt teknologilaboratorium, hvor han kan iagttage aldersbetinget tilgang til digital teknologi hos børn, og han er særligt opmærksom på, hvordan børn og voksne bruger sproget til at tale om teknologi.
Jeg lægger især mærke til det sprog, børnene bruger, når de f.eks. skal have en Blue-Bot til at følge en bestemt rute. ”Når jeg programmerer, så fortæller jeg Blue-Bot, hvad den skal gøre”. Det er altså en dejligt kort og præcis måde at fortælle, hvad der sker, når man programmerer en robot, en beskrivelse som kan bruges, når vi skal forklare nytilkomne, hvad det vil sige at programmere LEGO karusseller, Pariserhjul og snescootere.
Ole og Sara bruger også eftermiddage med Digital Leg som et udviklingslaboratorium for nye teknologitilbud. F.eks. er et Børsterobot byggesæt blevet udviklet over en længere periode, så det nu blot er en hyldevare, der kan tages frem om torsdagen. Og over flere torsdage er bamser blevet skilt ad- hoveder, ben og arme - og forsynet med fastlimede LEGO elementer, så bamsedelene kan bygges på andre LEGO elementer og gøres til Bamserobotter. Eller sættes på Børsterobotter. Ole siger:
Lige nu er vi i gang med at udvikle robotspil med fjernstyrede robotter, som deltagere kan styre, så de dyster om at indsamle flest plastikkapsler af forskellig størrelse og farver, der er spredt ud på en bane markeret på gulvet. En slags robotbob på gulv.
Ole og Sara formidler deres aktiviteter til andre biblioteker, skoler og børnehaver. Det sker f.eks. via interaktive inspirationsbøger som Blue-Bot, Bamserobotter, Børsterobot og Forlystelsespark med LEGO SPIKE Essential. Og de vil, på det seneste sammen med Klaus, fortsat bruge Dokk1 som ramme, fordi huset på mange måder er perfekt til at videreudvikle Digital Leg:
Det er fuldstændigt unikt at lave Digital Leg på Dokk1. Huset inviterer til, at familier og børn laver ting sammen, og de er vant til, at her i huset må de røre ved ”næsten” alt og prøve alting af. Når nye får øje på dagens teknologitilbud i Digital Leg, er de ikke længe om at gå ombord i mulighederne. Selv familier fra sommerens krydstogtskibe finder hurtigt pladser ved bordene med LEGO og når vi viser dem, at LEGO’s bygge- og programmeringsvejledninger også kan indstilles til deres sprog, opstår der ofte et flersproget eksperimenterende fællesskab mellem de digitalt legende. Især når de ser hinandens modeller i funktion og giver LEGO figurer en tur i hinandens forlystelserne.
Der er Digital Leg på Dokk1 hver torsdag kl. 16 – 17.30.
Læs mere om Digital leg her
- Børsterobotter er konstrueret af en motor, to AAA-batterier, en børste og et viskelæder på motoraksen, alt sammen holdt sammen af LEGO elementer. Når motoren roterer sat fast på børsten, bevæger børsten sig hen over gulvet.
- Bamserobotter er alle slags robotter som kan påmonteres bamsehoveder, ben og arme.
- Blue-Bot er en programmerbar gulvrobot. Den programmeres til at køre ruter på gulvet, på vejbaner børn selv bygger eller baner med forhindringer. Programmeringen sker ved tryk på knapper på robotten: Frem, bak, til højre til venstre. Blue-Bot er gennemsigtig, så børnene kan se de dele, der er indeni og finde ud af, hvor lys og de summende lyde kommer fra.
- Robo Wunderkind er et robotsæt til at bygge enkle kørende robotter. Robotterne kan fjernstyres fra en IPad og det kan børn helt ned til 3 år have glæde af at undersøge og eksperimentere med.
- LEGO Spike Essential er et byggesæt med motorer, lys, farvesensor og farverige LEGO byggeelementer. Børn og voksne bygger sammen dele af en forlystelsespark med karruseller, pariserhjul og tekopper og programmere modellerne til at bevæge sig, så LEGO-figurer kan få en tur, mens der lyder musik programmeret til at spille under turen i forlystelsen. De lidt større børn har mulighed for at bruge sættet LEGO SPIKE Prime med flere motorer og sensorer bl.a. til at bygge en danser og programmere den til at bevæge sig til diskomusik.
- Glow and Go Bot er interaktive robotter til mindre børn som kan få robotten til at lyse, bevæge sig og sige lyde ved tryk på store lysende knapper på robotten.
Film om digital leg:
- I videoen ”Robotterne går sig en tur” ses, hvordan Ole og Klaus i en uge sammen med børn i 0. klasse på Katrinebjergskolen leger og fortæller om robotter samt bygger og programmerer LEGO robotter, der undersøges og afprøves bl.a. udenfor i det høje græs på legepladsen.