Katapulter, magnetsko og hotdogmaskiner
Johannes Matzen er youtuber med fokus på vilde byggeprojekter, og han lever af sine gode ideer, af sit gå-på-mod og af sin stædighed. Vedholdenhed og mod til at fejle er nemlig to af de vigtigste egenskaber, når fritidsinteressen skal blive til et levebrød.
Mød Johannes Matzen og byg katapulter på Dokk1 d. 1. marts kl. 13 – 15.30
Af Erik Stochholm Bjerre
Et arbejdsliv med magnetsko, katapulter og hotdogmaskiner
Johannes Matzen er youtuber med fokus på vilde byggeprojekter, og han lever af sine gode ideer, af sit gå-på-mod og af sin stædighed. Vedholdenhed og mod til at fejle er nemlig to af de vigtigste egenskaber, når fritidsinteressen skal blive til et levebrød.
Mød Johannes Matzen og byg katapulter på Dokk1 d. 1. marts kl. 13 – 15.30
Lyden af væltende sodavandsdåser og dæmpet jubel fra de deltagende børn, der affyrede deres hjemmelavede katapulter, fyldte rampetrinnet på Dokk1 hvor Johannes Matzens workshop foregik i foråret 2024, da han første gang gæstede Dokk1.
Johannes har allerede afholdt mange katapultworkshops på folkeskoler rundt om i landet, og workshoppen er bare en af de ting, Johannes laver. Men den er vigtig, fordi det er en af hans vigtigste indtægtskilder.
Johannes har nemlig gjort det til sit levebrød at være maker, og han kombinerer sine skoleworkshops med at være youtuber og videoproducent. Af og til producerer han også specialdesignede ting til erhvervslivet. Johannes er sikker på, at vedholdenhed og mod til at fejle er to af de vigtigste egenskaber i hans arbejdsliv:
”Jeg kan godt lide at kaste mig ud i projekter, som man ikke er helt sikker på, man kan komme i mål med. Jeg synes der er for få udfordringer i at lave det sikre, og det er ikke sjovt, hvis det ikke er udfordrende. Jeg har siden jeg var 16 hele tiden kastet mig ud i byggeprojekter, der var sværere og sværere. Og på den måde har jeg hele tiden lært noget nyt. Jeg har prøvet kræfter med smedning, svejsning, elektronik, snedkerarbejde og alt muligt andet. (..) Det er lidt kaotisk at få skabt et levebrød ud af det hele, og det kan både være supersjovt og skræmmende at få det hele til at hænge sammen”.
Begyndte på forældrenes spisebord
Johannes interesserede sig allerede som barn for, hvordan ting er lavet og ikke mindst hvordan man selv bygger. Han er taknemmelig for, at hans forældre har bakket ham op, og at de gav ham lov til at eksperimentere og rode med byggerier derhjemme:
”Jeg har fra barnsben kunnet lide at finde ud af, hvordan ting virker, og hvordan man selv kan lave ting, der fungerer. Jeg har altid været nysgerrig og har haft nogle rummelige forældre, der har set gennem fingre med, at det måske rodede lidt på køkkenbordet. Mine forældre har givet mig lov til at eksperimentere, og det har så ført til, at jeg er fortsat med at bygge ting”.
Johannes begyndte at lægge videoer med sine byggerier på Youtube, da han var 16 år, og selv om der ikke var ret mange følgere i starten, fortsatte han med at producere videoerne. Youtube er den vigtigste kommunikationskanal for Johannes, og den er afgørende for, at han kan leve af at være maker på fuld tid. Også her er det vedholdenhed og tålmodighed, der har gjort, at Johannes efterhånden har ca. 60.000 følgere, som hver uge kan se et nyt byggeprojekt:
”Til at starte med havde jeg ikke ret mange følgere på youtube, men jeg blev bare ved med at producere indhold, og snart lagde jeg en video ud hver uge. Og på den måde fik jeg et større publikum. Det handler om at være vedholdende og ikke give op. Det minder lidt om træning – hvis man er vedholdende og bliver ved, så bygger man større og større muskler”.
Ved siden af arbejdet som maker får Johannes også tid til at besøge motionscentret for at træne musklerne. Det er ikke helt uvæsentligt at have en god fysik til sine eksperimenter, når man som Johannes fx. har lavet magnetsko, som han brugte til at klatre op ad en 35 meter høj metalsøjle med, eller da han byggede en fungerende to meter høj blender.
Under Maker Faire havde Johannes, som supplement til katapultworkshoppen, taget en fuldautomatisk hot dog-maskine med, og han blev i slutningen af arrangementet præmieret for det bedste maker-projekt.
Praksis over teori
De næste byggeprojekter bliver noget med at bygge ting på 24 timer, som Johannes gerne vil lave en hel stribe Youtube-videoer om. Han vil bl.a. smede en kniv og bygge en båd af gaffatape på 24 timer. Og så vil han fortsætte med at bygge højttalere, fordi det er så konkret, og fordi belønningen, når noget er blevet godt, kan ses og føles. Johannes betragter sig først og fremmest som håndværker, og han elsker at gå i gang med et projekt uden alt for meget planlægning:
”Man skal bare kaste sig ud i det, selv om det projekt man går i gang med ikke nødvendigvis lykkes. Det hele falder først på plads, når man har tingene i hænderne. Det er godt at planlægge, men det er vigtigere at gå i gang med det praktiske arbejde. Jeg bliver selv meget inspireret, når jeg går i gang med at save eller lodde”