Langgaard ved orglet

Rued Langgaard - en ener i dansk musikliv

Af Anonym (ikke efterprøvet)
02.09.16
Tema i Klassisk lytteklub: ’Sfærernes musik’, et værk med rum og klang, lys og skygge, højde og dybde. Et værk forud for sin tid

Rued Langgaard (1893-1952) er en af musikhistoriens 'sære' enegængere.

"Langgaard er en ener, der ikke kan sættes i bås.

Hans musik er uforudsigelig og ukonventionel. Den spænder fra romantisk pastiche til ekspressiv modernisme. Og nogle af hans kompositioner peger frem mod 1960'ernes klanglandskaber og 70'ernes collagemusik - og endnu senere fænomener som Minimalisme og New Age.

Langgaard vender op og ned på vores begreber om musikhistorien.

Hans værker er præget af et frodigt anti-akademisk kunstsyn. 'Inspirationen' var for Langgaard af guddommelig natur, og han fulgte den lydhørt, også selv om den bragte hans musik i retning af det ekstreme, det bizarre eller det banalt velkendte.

Langgaard fokuserer i sin musik på stil, klang og rum, mens traditionelt grundlæggende elementer som melodi og form interesserer ham mindre. Det giver hans musik et statisk præg."

Disse udsagn – gengivet fra hjemmesiden om Langgaard – karakteriserer kort og præcist det mangetydige og anderledes ved Rued Langgard. Han spænder fra det dybt konservative til det ekstremt moderne og er først mange år efter sin død ved at vinde større anerkendelse.

Sfærernes Musik, som blev til i årene 1916-1918, er et af de mest originale værker i dansk musik i starten af det 20. århundrede. Om værket hedder det på langgaard.dk:

"Langgaards værk rummer passager, der er melodisk baseret, men fokuserer generelt på helt andre parametre, nemlig rum, klangflader, højde og dybde, lys og skygge, forgrund og baggrund. Værket beskriver ikke et sammenhængende musikalsk forløb, men en række 'rumlige' episoder, oftest af repetitiv, statisk karakter. Eller som komponisten selv siger:

I 'Sfærernes Musik' har jeg fuldstændig opgivet alt hvad der forstås ved motiver, gennemarbejdelse, form og sammenhæng. Det er 'musik' indhyllet i sorte slør og uigennemtrængelige dødståger..."

Mærkelig musik? Lyt selv og døm selv. Under alle omstændigheder en spændende klangverden og dertil en fascinerende historie om en ’mærkelig’ mand med et besværligt liv.

Dette besværlige liv er beskrevet med stor indføling og forståelse af Bodil Steensen-Leth i hendes biografiske roman: Når solen er begravet, Gyldendal 2014. Se mere på Litteratursiden

 

Gå på opdagelse i baggrundsstoffet i lytteklubbernes bladreguide

Langgaard-Fonden vedligeholder en meget informativ og omfattende hjemmeside om Rued Langgaard. Herfra er udvalgt:

Om Sfærernes musik
Lyttevejledning for Langgaard-begyndere

DaCapo har lavet en gennemgang af værket med lydprøver

På Filmcentralen kan man se en portrætfilm om Rued Langgaard
 

Hovedbibliotekets Klassiske lytteklub bringer musikken ned i øjenhøjde og skærper ørerne for musikoplevelsen.                                                                             
Eneste forudsætning for deltagelse er lysten til at lytte.

 

Materialer