Åbne rum på bibliotekerne

Et sted til dit arrangement, projekt eller udstilling.

På bibliotekerne har vi dedikeret nogle udvalgte, åbne og fysiske rum til jer, for at skabe plads til indsigt og udsyn. Til kultur og folkeoplysning. Til debat og refleksion. Til at skabe sammen, give videre og til at dele med hinanden.

De åbne biblioteksrum – aktiviteter og retningslinjer

Icon Description

Bibliotekerne har åbne rum, som primært er til brug for bibliotekets daglige besøgende, der ønsker at læse eller låne bøger, eller deltage i bibliotekernes aktiviteter. Disse rum kan ikke bookes. Bibliotekerne bruger selv og samarbejder med andre om at events i de åbne rum. Alle kan komme med forslag til arrangementer.

Biblioteksloven fastlægger rammerne for folkebibliotekerne, både med hensyn til de materialer, der stilles til rådighed, og bibliotekernes virke, herunder de arrangementer, der afholdes i de åbne rum. Formålet med folkebibliotekerne er at fremme oplysning, uddannelse og kulturelle aktiviteter gennem kvalitet, alsidighed og aktualitet.

Siden den første bibliotekslov i 1920 har kravet om alsidighed og neutralitet været et grundlæggende princip. Dette blev også fremhævet i betænkningen om bibliotekslovens revision i 1971:

"For danske folkebiblioteker har det siden 1920 været et grundlæggende princip at iagttage streng neutralitet i materialevalget og i forholdet til benytteren. Denne grundlov har været uskrevet indtil den formuleredes i den nugældende bekendtgørelse om folkebiblioteker."

Forvaltningsretter og driftsmæssige hensyn

Icon Description

Bibliotekerne er omfattet af de almindelige forvaltningsretlige hensyn, herunder krav om ligebehandling. Desuden skal bibliotekerne tage hensyn til driftsmæssige faktorer som brandsikkerhed, bemanding og økonomi, samt hensynet til andre brugere herunder neutralitetsprincippet.

Bibliotekerne skal sikre alsidighed og bredde, hvilket især er vigtigt, når det kommer til politiske arrangementer, for at sikre partipolitisk neutralitet. Politisk karakteriserede arrangementer vil derfor normalt kun kunne afholdes i de åbne rum i samarbejde med biblioteket, uanset om det er i et bemandet eller ubemandet lokale.

Aarhus Kommunes Biblioteker arrangerer og faciliterer mange politiske debatarrangementer og andre politisk orienterede events, også med deltagelse af politiske partier. Dette skal altid foregå i samarbejde med biblioteket, som skal sikre, at arrangementerne overholder neutralitetsprincipperne, fx ved at sikre, at flere politiske partier er repræsenteret eller at debatten har et tilstrækkeligt bredt og folkeoplysende perspektiv.

Disse arrangementer er ofte et samarbejde mellem lokale aktører og bibliotekerne, hvor en borger kommer med en idé, og der skabes et format, der respekterer bibliotekets grundlæggende principper. Bibliotekerne skal altid være involveret i den type aktivitet og kan afvise det hvis det ikke er muligt at udforme arrangementet efter disse principper, eller der i øvrigt er andre hensyn der gør sig gældende. 

Op til valg er neutralitet og ligebehandling særlig vigtig, og der er skærpede regler for politiske arrangementer i perioder, hvor bibliotekerne modtager brevstemmer. Ifølge valgloven må vælgere ikke udsættes for valgagitation eller holdningsmæssig påvirkning i valglokaler eller andre tilknyttede steder.