Hvor bor monstrene? Det ved John Kenn Mortensen!
Monstre af John Kenn Mortensen
Monstrene konfronterer os, når vi kaster øjnene på bogen med deres store spidse tænder og tomme øjne. De lever i det vakuum der eksisterer mellem vores bevidstheder, og de kan finde næring i vores utilstrækkelighed.
Af Jette Holmgaard Greibe
Tegneseriens forord er skrevet af Anders Lund Madsen, der på uhyggelig og genkendelig vis beskriver netop de følelser, der knytter sig til at låse hoveddøren op i mørket, mens den stadig mere mørke kælderskakt stirrer frem lige under dig. Eller hvis man som barn blev sendt i kælderen, hvor de sammenknebne vinduer kun slap lidt eller intet lys ind, og pulsen hamrede i ørene ved tanken om, hvad der gemte sig dernede. Disse følelser tegner John Kenn Mortensen.
Bogen er en eksplosion af henrivende væmmeligheder og mareridt! Hver side åbner en el. flere nye rædsler, der i sjældne tilfælde er ledsaget af ord, og størstedelen af illustrationerne er uledsagede. John Kenn Mortensen viser os, at vores formodninger om uhyrer er sande. Monstrene lurer overalt, og han viser os ovenikøbet hvor. De ER under sengen eller under vandoverfladen, dybt inde mellem træerne og oppe på loftet. De står eller hænger ved siden af os i almindelige hverdagssituationer, hvor de sikrer sig, at du ikke glemmer deres eksistens. Hver gang du føler den mindste frygt eller usikkerhed, er de parat til at fortælle dig, hvor dum, grim og uduelig du er. De stiller spørgsmål til alt du gør. Monstrene ønsker at fornedre og forvandle dig, så du er nemmere at fordøje. Og de er fordrejede, hule og sjælløse. Hvis ikke du står imod, begynder de at ligne venner. Det er oftest de voksne, der er tegnet som monstrene, hvorimod børnene er passive, uskyldige og tillidsfulde. John Kenn Mortensens vilde kontraster skal bare opleves!
"Hvad læser han?" "Et eventyr" "Det er altid et eventyr!"
Forfatterens figurative illustrationer er fantastiske, og taler til både små og store. Hans superdetaljerede illustrationer får både karakterer og landskaber til at fremstå ekstra uhyggelige, og hans gotiske stil kunne have hentet sin inspiration i værker af H. P. Lovecraft, eller måske i ’Frankenstein’ og ’Dracula’. Fra litteratur der er vævet sammen af det dybeste mørke i os.
Kan børn overhovedet tåle at se sådanne billeder? Ja, det er jeg fuldstændig overbevist om at de kan! For i virkeligheden afbilleder John Kenn Mortensen ikke ondskaben men forestillingerne om samme. Og ’Monstre’ bringer dem ikke kunstigt til live, men giver dem et rum at være i.
Detaljer
Tegneserie
Titel: Monstre
Forfatter& illustrator: John Kenn Mortensen
Forlag: Fahrenheit
Emneord: gys, monstre, uhygge, eventyr